homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Geslaagde bijeenkomsten Week van de Dementie 22-09-2022

c000Het was een zeer geslaagde Thema lunchbijeenkomst over dementie vandaag 22 september, met onze speciale gast, stadsdeelvoorzitter Caroline de Heer. Er werden persoonlijke en ontroerende verhalen gedeeld over ervaringen met naasten met dementie, wat ons dichter bij elkaar bracht.

Dementie is geen makkelijk onderwerp en juist daarom is het belangrijk om er met elkaar over te praten, in de Week van de Dementie. We zijn onze stadsdeel voorzitter Carolien en haar collega Fatima Khallouqi dankbaar voor hun komst naar deze bijzondere lunch bijeenkomst.

Deze Thema lunchbijeenkomst bij Assadaaka Community was een vervolg op de bijeenkomst van afgelopen maandag 19 september, in deze Week van de Dementie. Afgelopen maandag hebben we ook met elkaar besproken wat dementie betekent voor alle betrokkenen.

Assadaaka Community zet zich het hele jaar door in voor mensen met dementie en hun naasten/ mantelzorgers, onder andere door respijtzorg, door activiteiten waar mensen met dementie en vergeetachtigheid van harte welkom zijn, zodat de mantelzorger even de handen vrij heeft.

We willen onze stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer heel hartelijk danken voor haar komst naar Assadaaka Community!

Hieronder leest u de toespraak van Ahmed El Mesri , voorzitter Assadaaka Community.

Beste, lieve aanwezigen,

Vandaag hebben we bijzondere gasten in ons midden, onze stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer en onze accounthouder bij het Stadsdeel, Fatima Khallouqi. We zijn erg blij en vereerd dat jullie vandaag bij ons aanwezig kunnen zijn. Een applaus! Onze stadsdeelvoorzitter Carolien zet zich in volop in kansengelijkheid. Kansengelijkheid om te kunnen werken, om stage te kunnen lopen, om onderwijs te volgen, om deel te nemen aan de samenleving.

Helaas is kansengelijkheid niet vanzelfsprekend. En als je bent opgegroeid met minder kansen, door armoede, door gezinsproblematiek, of door fysieke of mentale gezondheidsproblemen, dan is het nog moeilijker om deel te nemen.

Daarom moeten we er samen voor zorgen dat méér mensen mee kunnen doen, op een manier die passend is voor hen. Assadaaka Community zet zich hier volop voor in, met een dagelijks sociaal-maatschappelijk spreekuur, 4 avonden per week Nederlandse taallessen, de basis cursus Vertrouwenspersoon waarin bewoners handvatten krijgen om met hun eigen levenservaring als kracht ánderen te helpen. En ook met onze duurzame voedselbank, waarbij de 5 dagen per week brood en ander voedsel ophalen bij lokale bakkers en ondernemers en deze uitdelen aan mensen die dat hard nodig hebben. En 2 keer per week een gezonde lunchbijeenkomst waar we een thema bespreken, zoals dementie, mantelzorg, autisme, eenzaamheid, armoede, seksuele diversiteit, opvoeding, veiligheid en ook bijvoorbeeld de hoge energierekening. Met al onze activiteiten dragen we bij aan kansengelijkheid en aan het versterken van de zelfredzaamheid, op een laagdrempelige manier.

Deze week staat in het teken van een belangrijk thema, het is de Week van de Dementie.

Velen van ons hebben met dementie te maken. Door een familielid, een naaste, of iemand uit de buurt. Dementie komt heel veel voor, maar toch vinden we het een moeilijk onderwerp om over te praten. Zeker als het heel dichtbij komt. We houden het liever op een beetje vergeetachtigheid. En zo begint het ook. Iemand weet de namen van zijn naasten niet meer helemaal goed, is telkens dingen kwijt.

Maar dementie is méér dan een beetje vergeetachtigheid. Iemand met dementie kan op een gegeven moment niet meer helemaal voor zichzelf zorgen en heeft uiteindelijk hulp nodig, omdat zijn geheugen hem of haar steeds meer in de steek laat. En dat maakt dementie ook zo’n moeilijk bespreekbaar probleem. Het kan moeilijk te accepteren zijn je zelf verandert, of dat een naaste verandert door dementie, zeker als het een ouder of een partner is. En het zorgen voor iemand is vaak langdurig en intensief.

En daarom is het zo belangrijk om er vandaag met elkaar over te praten. Het is belangrijk om dementie op tijd te herkennen en om de juiste hulp in te schakelen. En ook als naaste heb je een steun in de rug nodig. Het kan helpen om met anderen in gesprek te gaan, want je staat er niet alleen voor!

En terwijl we zo gaan genieten van een heerlijke en gezonde lunch, dankzij Bakker Hartog en dankzij onze lieve vrijwilligers (waarvoor applaus!) kunnen we met elkaar in gesprek over dementie, bijvoorbeeld hoe is het om een naaste te hebben met dementie en wat dat vraagt van jezelf?

Hartelijk dank en smakelijk eten!

Veel dank aan Malake El Ayachi , Abdelkader Mesri en de rest van hun team voor de lekkere en gezonde hapjes!

Heeft u vragen over dementie, of wilt u meer weten over onze activiteiten, neem dan gerust contact met ons op via Ahmed El Mesri: 06-47440672 of via .(JavaScript must be enabled to view this email address) - http://www.assadaaka.nl

c00

xc1

xcv1

xc43

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken