homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Gehandicapten worden ook gediscrimineerd op 11 maart jl.

ohoAssadaaka Community / Stichting Onze Hoop heeft samen met Platform Gehandicapten Zuid-Oost in het kader van Samen tegen Discriminatie een bijeenkomst georganiseerd met als thema “Gehandicapten worden ook gediscrimineerd”. Deze vond plaats op vrijdag 11 maart jongstleden in de Boekmanzaal in de Stopera.

Er was een opkomst van ongeveer 60 personen. Mensen met diverse achtergronden en beperkingen luisterden met grote aandacht naar de verschillende sprekers. Ahmed El Mesri (voorzitter) en Meri Vaerendonck (vrijwilliger) hebben ook toespraken gehouden.
De catering, verzorgd door Hanadi (vrijwilliger),  viel erg in de smaak bij de verschillende gasten. Er was voor ieder wat wils, ondanks het kleine budget.
Dankzij de inzet van de voorzitter en onze vrijwilligers heeft Assadaaka een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan deze bijeenkomst. Samen staan we sterk.

Hieronder volgt de toespraak van Meri Vaerendonck medewerkster van Assadaaka Community / Onze Hoop.

Goede avond dames en heren.

Mijn naam is Meri, ik ben 26 en ik heb een onzichtbare beperking. Ik wil jullie graag wat meer vertellen over mijn ervaring met het leven met een beperking en daarbij aansluitend de arbeidsmarkt.
Op mijn 16de heb ik de diagnose Asperger, een vorm van autisme gekregen. Een stempel. Daarbij wordt dan gezegd dat je niet in staat bent om 100% normaal te leven. Boven alles wordt gezegd dat je het maar beter kan accepteren. Maar hoe accepteer je zoiets? En tot hoever accepteer je het? Ik herinner me vooral weerstand. Weerstand tegen wie ik was of wie mensen mij vertelden dat ik was. In feite was ik de eerste die deze persoon discrimineerde. Ik wilde deze persoon niet (zijn).

Acceptatie is intussen voor het grootste deel gelukt. Ik ben wie ik ben en dat is prima. Er blijven altijd frustrerende momenten. Solliciteren is met name erg lastig. Ik heb momenteel een half tussenjaar omdat ik geen geschikte stageplaats kon vinden. Voor iemand die beperkt is met autisme is het niet gemakkelijk om te voldoen aan de eisen die gesteld worden door werkgevers: flexibiliteit, schakelen tussen werkzaamheden, zeer communicatief vaardig, stressbestendigheid, … Dit zijn allemaal punten waar mensen zoals ik vaak moeite mee hebben. Bovendien zijn er nog steeds veel werkgevers die niet eens weten wat autisme eigenlijk is.

Op een sollicitatiegesprek moet ik dan uitleggen wat voor problemen ik verwacht zonder de organisatie af te schrikken. Dit is erg lastig omdat je een zo realistisch mogelijk beeld wilt scheppen (omdat je toch iets van begeleiding nodig hebt) dat tegelijkertijd ook laat zien dat het allemaal wel meevalt en dat je prima in staat ben om de werkzaamheden uit te voeren. De grote vraag is en blijft vaak: Hoe overtuig je een organisatie om jou wel aan te nemen?

In mijn ervaring is het helaas dus zo dat je gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt als je een chronische ziekte, wat autisme officieel is, hebt. Daarnaast worden mensen met een beperking ook vaak door zichzelf gediscrimineerd door een laag zelfbeeld. Als ik een functieomschrijving zie denk ik al op voorhand dat ik het niet ga kunnen. Dit komt mede door de mentaliteit binnen de maatschappij en het grote overschot op de arbeidsmarkt. Voor mij 10 anderen.

Ik heb zo veel te geven maar door mijn beperking komt het er niet altijd uit. Ik wil graag mensen helpen maar ik raak snel overprikkeld. Mijn energieniveaus en grenzen liggen anders en het is een uitdaging om hier mee om te gaan. Ik probeer aan al mijn beperkingen te werken zodat het geen minpunten meer zijn, maar dit is een traject dat jaren duurt.

Ik hoop vooral op meer bewustwording en begrip binnen de maatschappij. Mensen met een beperking werken hard om mee te kunnen doen binnen de maatschappij en dit wordt vaak niet op waarde geschat.

Ik dank u voor uw aandacht.

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken