homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Gedwongen huizenverkoop op de schop

De gedwongen verkoop van huizen levert te weinig op omdat opkopers prijsafpraken maken. Daarom komt er een nieuw systeem voor gedwongen huizenverkoop.

Banken en notarissen gaan veilingdagen organiseren in de hoop de opbrengst van de huizenverkoop te verhogen. In september zullen de partijen proefdraaien met het nieuwe systeem, in oktober moet het operationeel zijn, bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag berichtgeving in De Telegraaf.

Ook voor de niet-professioneel
Banken verwachten dat meer partijen zullen deelnemen aan de veiling als er op regelmatige basis gezamenlijke veilingdagen komen. ‘Nu is de systematiek eigenlijk alleen toegankelijk voor professionele vastgoedhandelaren. Het komt daardoor regelmatig voor dat huizen met prijsafspraken worden verkocht’, aldus de zegsman van de NVB.

Banken kondigden afgelopen mei al aan iets te willen doen aan de manier waarop executieveilingen plaatsvinden. Sinds begin dit jaar zijn de banken daarover al in overleg met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en met notarissen. Een huis zou 37% minder opleveren dan de marktwaarde als gevolg van de manier waarop de veiling is ingericht.

Manipulatie veilingen
In 2004 al zei de NHG zich zorgen te maken over geruchten dat veilingen worden gemanipuleerd door de handel. Er zou sprake zijn van prijsafspraken tussen kopers onderling. Notarissen zouden daarvan op de hoogte zijn, meldde de Volkskrant destijds.

De verwachting van de NHG is dat het aantal gedwongen verkopen volgend jaar verdubbelt en vervolgens verder oploopt. Pas in 2014 zal het aantal weer dalen. Dit jaar zal het aantal op ongeveer achthonderd uitkomen, zo verwacht de NHG.
bron: bnr.nlNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken