homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Fijne Channoekah viering bij Assadaaka Community

zmOp zaterdag 09 december 2023 vond bij de Assadaaka Community een plezierige Channoekah viering plaats. Channoekah is het jaarlijkse Joodse lichtjes feest. Bij de culturele viering waren mensen uit heel Amsterdam – Oost van harte welkom. Assadaaka brengt verbinding in de buurt en daarbij kunnen mensen kennismaken met elkaars feestdagen.

De Channoekah viering werd gekenmerkt door een fijne warme sfeer. De deelnemers waren mooi gekleed en hadden diverse hapjes thuis klaar gemaakt. Voorzitter Ahmed El Mesri van de Assadaaka Community sprak een mooi welkomst woord.

Hij benadrukte daarin het grote belang van interculturele ontmoetingen tussen bewoners tot bevordering van wederzijds respect en het uitbouwen van de tolerantie en diversiteit die de Amsterdamse samenleving van oudsher kenmerkt.

Elkaars achtergronden kennen draagt bij aan de nodige cohesie in de Amsterdamse samenleving.

Channoekah is het traditionele lichtjesfeest waarbij de acht lichtjes van de kandelaar worden ontstoken, iedere dag eentje meer. In deze acht dagen worden dus 44 kaarsjes gebruikt. Het licht van de kaarsjes wordt niet gebruikt voor seculiere doeleinden, je kunt het dus bij voorkeur niet gebruiken als leeslamp, etc.

In veel Joodse families wordt gezellig gegeten, en genoten van een feestelijke maaltijd zolang de lichtjes branden. De Channoekah lichtjes vertegenwoordigen de eenheid van mensen. Immers, ieder mens draagt een stukje goddelijkheid in zich. In ieder ontmoeting met een ander mens kan men de wereld weer een wat plezierigere plaats maken.
Het is niet de eerste maal dat de Channoekah lichtjes op de Polderweg werden ontstoken, immers voor de Tweede Wereldoorlog markeerden een forse synagoge op de hoek van de Polderweg het stedelijk landschap. Ook Joodse inwoners van Amsterdam-Oost vinden de multiculturele organisatie een fijn plekje.

Marcel gaf uitleg over de betekenis van de kandelaar, de Menorah. Hij benadrukte dat ieder lichtje feitelijk een levenslichtje van een mens is. Ieder mens kan stralen.
Vanmiddag straalden de deelnemers aan de bijeenkomst samen veel warmte naar elkaar uit. Konden zij de dikwijls ervaren eenzaamheid in pandemietijd even vergeten door een mooi samen zijn.

Malake en andere dames hadden fijne halal/ koosjere lekkernijen bereid en Sami bracht zelfgebakken Channoekah koekjes of Latkes mee. Alles bij elkaar een rijke en feestelijke maaltijd!

Assadaaka Malake had zich goed voorbereid, zij las een mooi Arabisch talig gedicht voor over Channoekah. Een heel mooie bijdrage.

Binnen de Assadaaka Community kunnen mensen helemaal zichzelf zijn. Assadaaka biedt bewoners, deelnemers en bezoekers een sociaal veilige plek voor ontmoeting, ontspanning, sociaal-maatschappelijke ondersteuning en activiteiten. Dat doet Assadaaka inmiddels al drie decennia, en daar zijn wij trots op!

De Assadaakah Community wenst u een vrolijk Channoekah!

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter

zn

zb

zv

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken