homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ENERGIE ALARM VOOR HUURDERS

cv4In de komende winterperiode zullen de energieprijzen ongekend hoog uitpakken voor huurders in Amsterdam-Oost. Tijdens de Thema Lunch op maandag 08 november 2021 stelde de Assadaaka Community dit dringende onderwerp aan de orde. Deelnemers aan de lunch gaven aan gas en energie nota’s met angst en beven tegemoet te zien: “Hoe gaan we dit betalen?”

Een groot aantal huurders zal de komende maanden in de problemen komen door de hoge prijs van gas, warmte en elektriciteit. Nu al melden zich de eerste bezoekers van de Assadaaka inloopspreekuren met vragen over de rekeningen die zij ontvangen van energieleveranciers.

De Assadaaka Community wijst bezoekers van de inloopspreekuren daarom actief op het recent door de WOONBOND geopende #Meldpunt #Energiealarm. Daar kunnen huurders melden dat ze in de problemen komen door het verwarmen van hun woning. 

Er zijn circa een half miljoen huishoudens die nog voor het ingaan van het winterseizoen moeite hebben om hun energierekeningen te voldoen. De Assadaaka Community is bekend met veel zeer schrijnende situaties.

“We komen mensen tegen die plastic voor de ramen plakken om hun huisje te isoleren”, zegt voorzitter Ahmed El Mesri. “Woningen zijn slecht, niet of onvoldoende geïsoleerd. Op middeleeuwse wijzen moeten burgers, veel alleenstaande ouderen met alleen een AOW-tje, zich verwarmen door in hun huis een jas, das en trui te moeten dragen!”

“Zulke situaties zijn onverteerbaar en onacceptabel in een rijk land als Nederland”, stelt een mee etende student. “Dergelijke situaties zijn letterlijk ziekmakend! En dan kijken ze raar op als de cijfers van de aantallen personen met een CORONABESMETTING zo hoog oplopen. Kwetsbare personen in een ijskoude woning zijn veel bevattelijker voor ziekten en virussen.”

‘Een goed verwarmde woning is een basisrecht in een moderne beschaafde samenleving”, meent Rabbijn Simon Bornstein. “De overheid moet financieel bijspringen, de belastingen op en tarieven van energieleveranties enorm verlagen om ieder mens warmpjes de winter door te helpen. Naast een kwestie van beschaving raakt dit onderwerp ook aan de preventieve maatregelen om een goede volksgezondheid te kunnen garanderen.

Het Meldpunt van de WOONBOND beoogt aan te kunnen tonen welke problemen er leven onder huurders in niet geïsoleerde woningen. Nog te veel verhuurders hebben hun woning bezit niet of nauwelijks geïsoleerd. Dat is feitelijk een niet te tolereren situatie. Met een goede woningisolatie, kan veel energie worden behouden en bespaard. Het is bovendien een milieubelang.

Tijdens de lunchdebatten wisselden de deelnemers tips uit. Van het plaatsen van tochtstrip en dubbel glas tot aan zuinige lampen. Het zijn kleine maatregelen die slechts ten dele helpen om de energielasten te drukken.

Huurders hebben er vooral baat bij dat de sociale verhuurder of de particuliere verhuurder maatregelen neemt om woningen te isoleren. Huurders hebben een klein inkomen en zijn daarom voor het nemen van maatregelen afhankelijk van hun verhuurders.

Andere bespaartips die over tafel gingen waren: het koken met een deksel op je pan, korter douchen, zuinige ledlampen gebruiken en het vullen van tochtgaten met een kitspuit.

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger\

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken