homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Eerherstel marinier Erik O.

image
Marinier Erik O. dient gerehabiliteerd te worden door de Koninklijke Marechausse en Justitie. Dit vindt een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, D66 en Christen Unie. Defensie en Justitie willen niet reageren.

Erik O. is drager van het Kruis van Verdienste in Zilver.

Van sergeant-majoor Erik O. werd gemeld dat hij gemakkelijk geweld gebruikte toen hij in 2004 terecht stond wegens de dood van een Irakees. Hij werd daarvan later vrijgesproken. De Marechausse baseerde deze “laagdrempeligheid” op een eerdere geheime operatie in Bosni? in 1997. Bij deze actie werd een verdachte van oorlogsmisdaden neergeschoten door Erik O.

Volgens oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve speelde de marinier juist een heldenrol tijdens deze actie. Voorhoeve had zelf opdracht gegeven voor deze operatie. De oud-minister zei gisteren hierover: “Als hij niet geschoten had, was hij dood geweest, waren er mede-mariniers gesneuveld en was de actie waarschijnlijk mislukt. Hij heeft in die actie echt zijn leven op het spel gezet”. O. kreeg later voor deze actie een onderscheiding, het Kruis van Verdienste in Zilver

Generaal der Mariniers Patrick Cammaert, nu commandant va de VN-vredesoperatie in Congo, meent dat Erik O. excuses verdient.
Cammaert kreeg gisteren te horen van Defensie dat hij zijn mond dient te houden over geheime operaties. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn hem laten weten. Een offici?le berisping volgt.

Gepost door Jan Hollander
(5) CommentaarPermalinkNou die Generaal durft wel zijn nek uit te steken!

Posted by Jan Hollander  on  04/12  at  07:03 AM


Ik vat t anders niet, hoezo een officiele berisping volgt? Krijgt Cammaert die nou alleen vanwege het voordragen van een kruisje? Dat is toch echt al te zot.

Mariniers zijn echt gezellige mensen, zeg! Zo las ik ook al in de krant “een vrouw en een kip, das de pest op een schip”.

angry

Posted by zazkia  on  04/12  at  09:11 AM


Nee, die berisping van Cammaert is voor het feit dat hij zich over de zaak Erik O. en over zijn rol in een geheime militaire operatie heeft uitgelaten. Hij was gister bij Achter het Nieuws. Die wijdden een uitzending aan Erik O. Geen flauw idee wie die kruisjes uitreikt. Of dat de minister is of de generaal?

Posted by Jan Hollander  on  04/12  at  11:45 AM


Hmm die uitreiker is dan naar alle welluchtge doorlichtigheid onze hare majesteit de koningin. Hoera, Hoera, Hoera.

Maar wat voor geheime operaties hattie Gerard C. verklapt dan?
Dat is echt volledig langs mij heen gegaan…
Over dat onze mariniers Iran gaan binnenvallen? Dat is toch geen nieuws dat weten we allang. Als Bush iets wil dan gebeurt t ook.
Kunnen ze bij de marine zich niet beter druk maken over iets nuttigers?
Hmmm dit schiet me ineens te binnen, t zal wel een operatie van expres mond voorbij praten zijn, opdat de aandacht van de seksschandalen wordt weggetrokken.

Maar zelfs dat is nog niet zo’n nieuws als dat “achter het nieuws” nog steeds wordt uitgezonden???
  big surprise

Posted by zazkia  on  04/12  at  12:09 PM


Nou die zelfde aktie als waarvoor ie dat lintje hebt gekregen. Er was zelf een interview met de oorlogsmisdadiger die ie , na eerst bijna door hem doodgeschoten te zijn (kogel ketste af op zijn wapen!), had neergeschoten. Die was later wegens gebrek aan bewijs door het Tribunaal in Den Haag vrijgesproken! Daar doe je het dan voor ... Maar die onbewezen oorlogsmisdadiger verklaarde in het programma wel dat ie “als mens dankbaar was” dat nadat O. hem neergeschoten had, hij de slagaderlijke bloeding gestopt had.

Posted by Jan Hollander  on  04/12  at  12:29 PM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken