homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Een vrijwilligster vertelde trots in 2005 over het samenwerken met Ahmed El Mesri bij Assadaaka

groepVrijwilligers zijn bijzondere mensen, aangezien zij uit maatschappelijke betrokkenheid dingen voor onze maatschappij doen zonder er iets voor terug te verwachten. Ik ben zelf vrijwilliger en kan misschien daardoor goed zien of een vrijwilliger extra speciaal is. En als ik aan de meest speciale vrijwilliger denk die ik ken, dan denk ik aan Ahmed El Mesri. Voor hem zou ik graag om een onderscheiding willen vragen.

Als cultureel antropoloog, beleidswetenschapper en vrijwilliger bij multiculturele vereniging Assadaaka (Arabisch voor “vriendschap”), opgericht door Ahmed El Mesri, zie ik hoe belangrijk Ahmed is voor veel mensen bij het helpen bij sociaal-culturele integratie van migranten in Amsterdam. Ahmed heeft meer dan vijftien jaar geleden Assadaaka opgericht om migranten te helpen integreren in onze maatschappij. Als migrant uit Marokko wist hij natuurlijk als geen ander welke dingen belangrijk zijn om in de Nederlandse maatschappij te aarden. Daarin had hij al een vooruitziende visie, aangezien er rond die tijd nog niet sprake was van een echt integratiebeleid op overheidsniveau. Ahmed is dan ook een vroege vogel geweest bij het proberen migranten een betere kans te geven in de maatschappij. En door zijn betrokkenheid, interesse, hulpvaardigheid, bescheidenheid en liefde voor de mensen die hij helpt bestaat Assadaaka nu nog en komen zowel vrijwilligers zoals ik (ik ben vrijwillig NT2-docent bij Assadaaka), als leden (waaronder NT2-leerlingen, leerlingen Arabisch, muziek en toneel, en andere leden die advies willen op medisch of juridisch gebied) nog steeds graag bij de vereniging.

Ik ben inmiddels meer dan twee jaar actief bij Assadaaka als vrijwillig NT2-docente en ken Ahmed ook sinds die tijd. Ik zorg dat ik nog steeds genoeg tijd vrij maak voor mijn vrijwilligerswerk bij zijn vereniging, ondanks het feit dat ik inmiddels met een zware opleiding/baan begonnen ben als promovenda in de sociologie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dit omdat Ahmed een goede organisatie op poten heeft gezet en een erg prettige sfeer heeft weten te creëren voor iedereen die er komt. Ik voel me thuis bij zijn organisatie en ben trots om te werken voor en met iemand zoals hij.

In onze huidige maatschappij is het moeilijker geworden voor migranten/allochtonen om zich geaccepteerd te voelen door autochtonen. De samenleving lijkt soms enigszins verhard tegenover bepaalde groepen. Dan is het moeilijk om je als migrant thuis te voelen in dit land of in deze stad. Assadaaka geeft migranten een helpende hand, brengt allochtoon met autochtoon in contact, gaat discussies aan over soms moeilijke onderwerpen (zoals bijvoorbeeld emancipatie van de vrouw en radicalisering) en streeft ernaar een algeheel gevoel van acceptatie tussen iedereen teweeg te brengen. Dit is allemaal op initiatief van Ahmed. Hij voelde meer dan vijftien jaar geleden al waar belangrijke verbeterpunten voor beleid lagen wat betreft integratie van migranten en zette deze ideeën om in actie: oprichting van Assadaaka, waarna hij deze ideeën verder uitwerkte tot wat Assadaaka nu is.
Ahmed is niet alleen de oprichter en voorzitter van de vereniging. Ahmed is iemand die contact heeft met zijn leden: hij weet wat er speelt in zijn vereniging, hij gaat met de vrijwilligers om op een manier waarop hij aantoont dat hij hun praktijkervaring op waarde schat en hij spreekt evenveel, zo niet meer, met leden van de vereniging.

Elke avond dat Assadaaka open is, is Ahmed er ook. De meeste mensen zouden niet drie of vier avonden per week van huis willen zijn, maar Ahmed doet dit wel. Zijn betrokkenheid bij de vereniging en haar leden kent geen grenzen. En dit is belangrijk. Want zonder een goede leider kan een vereniging niet lang blijven voortbestaan. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Velen van de vrijwilligers bij Assadaaka zijn ook erg betrokken bij wat ze doen. En dit komt voor een groot deel door de gemoedelijke sfeer die Ahmed heeft weten te creëren en voort te zetten. Ahmed is een erg goed mens, betrokken bij zijn medemens. Aan elke vrijwilliger die binnenkomt vraagt hij bijvoorbeeld altijd oprecht geïnteresseerd hoe het gaat, of iemand zich al wat beter voelt, minder stress heeft. Hij benadert veel dingen met een goed gevoel voor humor, maar kan ook erg serieus zijn. Ahmed is een man met grenzeloze liefde voor zijn werk en de mensen voor wie hij dit werk doet. Soms vraag ik me af of hij niet af en toe denkt “vandaag heb ik geen zin om naar Assadaaka te gaan”. Elk mens moet een dergelijke gedachte toch af en toe hebben. Maar zelfs al zou hij deze gedachte af en toe hebben, we hebben er nooit iets van gemerkt: hij is er altijd, en altijd met een vriendelijke lach op zijn gezicht.

Ahmed heeft al vijftien jaar onbetaald een belangrijke taak verricht binnen Amsterdam, vooral op het gebied van integratie van migranten, voor zowel de allochtone als de autochtone gemeenschap. Dat is mijns inziens zeker een onderscheiding waard!

Assadaaka Community is een multiculturele vereniging, waardoor Assadaaka Community dan ook gezien kan worden als afspiegeling van een multiculturele stad als Amsterdam.

Voor meer informatie: Tel.nr. van Assadaaka Community (020) 7525131 - 06-47440672 of E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) of W. http://www.assadaaka.nl.

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken