homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Een unieke 4 en 5 mei herdenking 2020 bij Assadaaka

ccczZoals velen van jullie al hebben vernomen heeft de Assadaaka Community naast haar gebruikelijke ondersteunende activiteiten ook nog andere extra activiteiten erbij gekregen vanaf 13 maart wegens de coronacrisis. De extra activiteit beslaat vooral het leveren van extra zorg aan kwetsbare personen in onze samenleving (denk hierbij aan zieken, ouderen en probleemgezinnen in onze eigen omgeving).

Door de huidige corona-crisis mochten er geen bijeenkomsten worden gehouden. Hierdoor kwam de bevrijdingsmaaltijd met bijeenkomst te vervallen. Ook was er geen 4 mei herdenking op de Dam in het Centrum van Amsterdam. Daarnaast was het Ramadan en dan organiseren normaliter de Politie en de Brandweer in onze wijk Amsterdam Oost voor haar bewoners een Iftar (, een bijeenkomst waarbij mensen dan samenkomen om gezamenlijk in vredige sfeer die dag het vasten te doorbreken). Het hele feest ging echter vanwege de opgelegde maatregelen ivm de coronacrisis niet door; er drukte een teruggetrokkenheid over de gehele stad.

Maar Assadaaka wilde de dodenherdenking van 4 mei wél herdenken en wilde daarom op twee locaties (resp. Muiderpoort en Ceramplein) een mooi boeket neerleggen met enkele kernleden van Assadaaka, en had hier dan ook officieel toestemming voor gevraagd en gekregen en bloemen voor besteld. De bloemen zouden worden afgeleverd op de kruising Insulindeweg-Sumatrastraat naast Versmarkt Bismillah, waar Assadaaka ook de maaltijden aan de hulpbehoevenden tijdens de coronacrisis uitdeelt. De bloemist liet echter weten dat het bezorgen op die gevraagde locatie niet kon, want er zouden maar liefst 11.000 rode, witte en blauwe tulpen worden gebracht en dat dezen daarom naar de beide locaties voor de herdenking worden gebracht (vanwege de coronacrisis). Dat was echt wel heel bijzonder! (Zoals u weet ligt de bloemenhandel volledig onderuit, want er is geen export, veel bloemen worden nu vernietigd. Dat is allemaal heel triest ook voor de kwekers! Wij wensen hen daarom ook een goed herstel toe van de coronacrisis.)

Eerst werden er bloemen neergezet bij het monument op Muiderpoort, waar vanuit tijdens de tweede wereldoorlog Amsterdamse joden niets vermoedend naar het doorgangskamp Westerbork werden vervoerd, om daar vanuit in goederenwagons naar de diverse vernietigingskampen te worden gebracht.

Nadat de zes rijen rode, witte en blauwe tulpen waren neergezet schaarden de leden van Assadaaka zich om de bloemen heen en lieten zich vervolgens met het herdenkingsmonument en de Nederlandse vlag halfstok op de achtergrond ter registratie van dit gedenkwaardig moment fotograferen.

Daarna ging de vrachtwagen met bloemen voor de tweede lading naar het Ceramplein, met de leden van Assadaaka in de ‘achtervolging’. Ook hier werden weer bij de gedenksteen zes rijen met emmers rode, witte en blauwe tulpen gezet, waarna er weer een reeks foto’s werden gemaakt van ook dit moment.

Het is ergens geen vergelijk, maar de coronacrisis is ook een soort oorlog waarbij slachtoffers vallen en daarom staan we ook in gedachten ook even stil bij die slachtoffers, want vooral het midden- en kleinbedrijf maakt nu zware tijden door.

Op 5 mei wordt jaarlijks de bevrijding van Nederland in 1945 gevierd. Het moest ook een bijzondere Bevrijdingsdag worden, want de bevrijding was nu 75 jaar geleden. Overal in het land zouden er door buurtgenootschappen in het kader van verbinding bevrijdingsmaaltijden worden georganiseerd, maar ook dat feest ging niet door. En ook de Iftar georganiseerd door de Politie en Brandweer voor haar bewoners in Amsterdam Oost, omdat het ook Ramadan was, ging ook niet door.

Om 5 mei 2020 ‘Bevrijdingsdag 75 jaar geleden’ toch een stukje bijzonder te maken besloot Assadaaka om nu eens een Iftar voor de Politie en de Brandweer zelf te maken en deze op drie locaties bij hen aan te bieden. De geplande route startte bij het Politiebureau Lineusstraat, waar Assadaaka hartelijk en blij werd ontvangen. Er volgde een toespraak van Dhr. Ahmed El Mesri, waarbij hij de Politie bedankte voor haar extra inzet tijdens de corona-crisis, want ook zij lopen meer risico’s om ongewenst in contact te komen met het virus tijdens haar maatschappelijke dienstverlening. De Politiemensen voelden zich gewaardeerd, en dat mag ook wel eens gebeuren, want samen maak je de wijk leefbaar & veilig!

Vervolgens werd de delegatie door een politieman met dienstbusje naar de locatie van de brandweerkazerne Victor gebracht aan de Dapperstraat, waar een zelfde ceremonie zich afspeelde. Tot slot werd de delegatie naar Politiebureau Balistraat gebracht, waar eveneens een zelfde soort gebeurtenis zich voltrok.

Bij ieder bezoek waren veel blije gezichten en de waardering was groot. Het was een prachtig gebaar, want nu de Iftar aangeboden door de Brandweer nu niet door kon gaan werden zij zelf door Asadaaka eens in het zonnetje gezet met een Iftar voor henzelf en gekookt en aangeboden door leden van Assadaaka zelf.

Door deze twee unieke gebeurtenissen op 4 en 5 mei activiteit voelt Assadaaka zich heel sterk en gewaardeerd en wij kijken terug op deze mooie momenten van ervaring tijdens de duistere periode van een corona-crisis met alle maatregelen.

Verslag: Sieg.

Voor meer informatie en verbinding: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

nnnz

mmmz

kkkz

jjjz

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken