homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Een geslaagde bijeenkomst over menstruatiearmoede bij Assadaaka Community.

fr5Thema-Diner over MENSTRUATIE-ARMOEDE
In de namiddag op vrijdag 22 oktober 2021 organiseerde de Assadaaka Community een Thema-Diner met als onderwerp MENSTRUATIE-ARMOEDE. Samen met het Nederlandse Rode Kruis distribueert de Assadaaka Community reeds sedert twee jaren persoonlijke verzorgingsmiddelen aan vrouwen in armoede: maandverband.

De vijftien-jarige Aisha moet dagelijks naar haar MBO opleiding in Amsterdam-Zuid-Oost. Zij is al weer enige jaren lichamelijk volwassen en menstrueert. Wanneer zij in de klas op school ontdekt dat zij menstrueert, komt zij tevens tot de slotsom dat zij geen maandverbandje of tampon bij zich draagt. Zij voelt zich gespannen en schaamt zich een ongeluk tegenover haar klasgenootjes. Ook komen om deze reden vaak gestreste situaties voor binnen het gezin van Aicha, want moeder Hajar kan geen maandverband of tampon voor haar dochter bekostigen. Aicha wordt gedwongen om te kiezen voor middelen uit grootmoeders tijd zoals een menstruatielap die later uitgewassen en hergebruikt wordt. Ook blijft Aicha soms door de omstandigheden gedwongen thuis van haar studentenbaantje of laat zij een ontmoeting met haar vriendje schieten om het maandelijks ongemak. Door het maandelijkse ongesteld zijn mist Aicha ook wel dagen of uren op school waardoor het voorspoedig verloop van haar opleiding averij op loopt. Achterstanden ontstaan in haar situatie al snel en als scholiere schaamt zij zich er voor het probleem bespreekbaar te moeten maken bij haar docenten op school.

Deze casus met gefingeerde namen (echte namen bekend bij de auteur) is zo maar één van vele voorbeelden waarmee Vertrouwenspersonen te maken krijgen tijdens de Assadaaka inloopspreekuren. Thema’s rond persoonlijke verzorgen behoren tot de intieme levenssfeer van iedere burgeres. Onderwerpen als MENSTRUATIE-ARMOEDE zijn daarom relatief vaak taboe-onderwerpen. De Assadaaka Community doorbreekt deze taboe’s door ze op gevoelige en respectvolle wijzen bespreekbaar te maken. Zo ook tijdens het Thema-Diner van hedenavond.

Mensen die een beperkt levensbudget hebben, een kleine som gelds voor de wekelijkse boodschappen, houden meestal weinig of geen centen over om te besteden aan persoonlijke verzorgingsproducten of hygiëne gerelateerde producten.

Vaak is daarom bij arme huishoudens geen geld voor de aankoop van essentiële eerste levensbehoeften zoals maandverband, tampons. Volgens de voorzitter van de Assadaaka Community horen voor iedere vrouw in Nederland menstruatieproducten beschikbaar te zijn wanneer deze joffer de producten nodig heeft. Dit stelde de voorzitter in een zorgvuldig voorbereide toespraak voor de aanwezigen, onder wie beleidsmakers en politici.

De Assadaaka Community roept daarom particulieren, bedrijven en organisaties op om geld of menstruatieproducten te doneren die Assadaaka ter beschikking kan stellen van vrouwen die leven in armoede. Heeft u producten staan welke u zelf niet gebruikt? Doneer uw menstruatieproducten dan aan de Assadaaka Community of verstrek een financiële bijdrage aan de organisatie. God zal u zeker belonen voor deze liefdewerken!

Wij ontvangen graag de volgende producten: maandverband, tampons, incontinentiemateriaal, menstruatiecups en inlegkruisjes.

U mag de producten afleveren bij:Assadaaka Community, Polderweg 300, 1 hoog, 1093 KP Amsterdam - .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

miu8

bji4

zq1

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken