homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

De workshop ‘Naambordjes maken’ bij Assadaaka Community

zqDe workshop ‘Naambordjes maken’ georganiseerd voor buurtbewoners, leerlingen bij Assadaaka Community.

Op 4 mei 2019 kan iedereen op een persoonlijke manier de weggevoerde joden uit de Oosterparkbuurt herdenken.  Door het naambordje van een joods slachtoffer wordt die persoon symbolisch teruggebracht naar het thuisadres. Aan het einde van de dag ligt het stratenmonument vol met namen en vindt er herdenking plaats.  Zodoende wordt er ook aandacht besteed aan de geschiedenis van dit afschuwelijke gebeurtenis. Het was een prachtige en leerzaam workshop.

Assadaaka Community bestede hier volop aandacht aan door op donderdag 18 april in het vriendschapshuis.

Hieronder volgt de toespraak van Ahmed El Mesri

Beste, lieve aanwezigen,

Van harte welkom op deze speciale bijeenkomst.

Wij gaan met elkaar naambordjes maken, voor de Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggehaald uit Amsterdam Oost, door de Duitsers. Over een paar weken, op 4 mei tijdens dodenherdenking, worden met deze naambordjes de Joodse slachtoffers uit de Oosterparkbuurt weer symbolisch terug gebracht naar hun huizen. Zodat wij hen niet vergeten. En zodat wij deze geschiedenis niet vergeten.

Wij herdenken de Joodse burgerslachtoffers uit onze buurt al vele jaren, door het maken van naambordjes. Dit doen wij dankzij het prachtige kunstproject Namen en Nummers. In de afgelopen 6 jaar zijn met dit project in Amsterdam Oost in totaal al zo’n 2800 naambordjes gemaakt. Niet alleen bij ons, maar door alle deelnemende organisaties. We willen de organisatie bedanken voor dit mooie project waar wij jarenlang graag aan hebben deelgenomen.  Het is belangrijk werk wat zij hebben verricht.

Het is belangrijk omdat we door het maken van de naambordjes met elkaar stil staan bij de misstanden van de Tweede Wereldoorlog. Ná de Tweede Wereldoorlog zei men tegen elkaar dat dit nooit meer mocht gebeuren.

Nooit zouden wij het met elkaar toestaan dat bevolkingsgroepen zo tegen elkaar op worden gezet, met zoveel slachtoffers tot gevolg. Deze oorlog is nog niet eens zo lang geleden en helaas is die oproep nog steeds actueel en hard nodig. Iedereen is als mens gelijk aan de ander. Wij moeten ons niet laten opjutten door het haatzaaien van een ander.  Dit zijn tekenen van angst en onwetendheid. We moeten altijd samen sterk staan, als mensen naast elkaar. In liefde en gelijkheid, zonder groepen over één kam te scheren. Daar kunnen wij onszelf iedere dag voor inzetten.

Want we zijn als mens gelijk én solidair aan elkaar. We leren van het verleden en van het heden. En daarom herdenken wij door het maken van de naambordjes de Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Zodat niemand het onrecht wat onschuldige burgers is aangedaan zal vergeten.
Ik wens jullie een liefdevolle en creatieve avond.

Voor meer informatie: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

cl

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken