homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

De brandweerkazerne Victor in de Dapperbuurt in Oost gaat ’s nachts sluiten.

schDe brandweerkazerne Victor in de Dapperbuurt in Oost gaat ’s nachts sluiten.
Het gaat om een proef van de gemeente.

Vandaag, 18 oktober 2018 was er een commissie-vergadering waar diverse sprekers in konden spreken. Ahmed El Mesri van Assadaaka Community was één van de sprekers, hij uitte de bezorgdheid van de (oudere) bewoners die veelal in houten huizen wonen. Hieronder volgt zijn toespraak:

Beste leden van de raad

Mijn naam is Ahmed el Mesri, ik ben voorzitter van de multiculturele Stichting Assadaaka Community en van Stichting Onze Hoop, die zich inzet voor migranten met een handicap, chronisch zieken en hun familie. Beide organisaties zijn actief in Amsterdam Oost. En ik woon zelf ook in Oost, met mijn gezin.

Om precies te zijn woon ik in de Indische Buurt, een prachtige buurt met oude huizen. De gevel is van steen, maar de rest is van hout. Dat is een belangrijke risicofactor. Eigenlijk zelfs méér dan voorheen.
Want door de veranderingen op gebied van zorg en welzijn blijven mensen steeds langer thuis wonen. Hierbij worden zij ondersteund door thuiszorg, en door hun naasten die zich inzetten als mantelzorger. Deze zorg vindt vooral overdag plaats. Mensen worden geholpen met naar bed gaan en de volgende ochtend staat de mantelzorger weer op stoep.

Veel buurtbewoners in de Indische Buurt zijn slecht ter been of op leeftijd en wonen nog zelfstandig. Ook in de gebiedsanalyse van de gemeente Amsterdam valt te lezen dat Amsterdam Oost vergrijst. Dit betekent dat veel bewoners in Oost ’s nachts minder mobiel zijn en minder zelfredzaam. Vanuit mijn werk begeleid ik deze mensen, ik spreek ze dagelijks. Ook migranten ouderen. De meesten zijn slecht voorgelicht over brand en over brandpreventie. En 112 is niet makkelijk te bellen voor mensen die de taal niet goed machtig zijn. Maar ook zonder taalprobleem is het lastig snel hulp in te schakelen, wanneer je hulpbehoevend bent.

Een vraag aan u: hoe lang denkt u dat het duurt voordat ik uit mijn bed ben, waar ik hulp bij nodig heb. Het gaat om kostbare minuten. Minuten die juist in Amsterdam Oost levens kunnen kosten, of redden.

Vanuit Assadaaka Community zijn wij enige tijd geleden gestart met het geven van voorlichtingen over brandpreventie en brandgevaar, in samenwerking met Brandweer Kazerne Victor. Juist voor deze kwetsbare bewoners. Het zijn ontzettend nuttige voorlichtingsbijeenkomsten en wij doen ons best met de schaarse middelen die we hebben, maar er is een lange weg te gaan, om iederéén te bereiken.

En zelfs al zouden we iedereen kunnen bereiken, dan blijft er in het vergrijzende Amsterdam Oost, een grote groep over voor wie hulp misschien te laat komt wanneer de brandweer verder moet rijden. Ik heb het over de migranten, ouderen, hulpbehoevenden. Ik moet er niet aan denken dat er bij mij in huis, mijn grotendeels houten huis, brand zal zijn. Dan telt iedere seconde, iedere minuut. 
Daarom, namens alle kwetsbare bewoners in Amsterdam Oost: hou Brandweer Kazerne Victor ’s nachts open, voor de veiligheid van ons allemaal.

Dank u wel
(02’47)

De stichting Assadaaka Community stelt zich ten doel:
Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | Tel:  0647440672 | IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 | K.v.K. 40.53.87.25 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address)  | W. http://www.assadaaka.nl

burg

zaa

aho

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken