homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Compassie en Humaniteit

naamborden17 april was een bijzondere dag, wij hebben namelijk de weggevoerde joden uit Amsterdam Oost herdenkt met naambordjes. Iedereen was welkom en dat kon je ook terug zien op die dag. Moslims, Christenen, joden en vrijdenkers waren samen en samen hebben zij een onvergetelijke dag van gemaakt. Bij Assadaaka staat de mens centraal en dit projecteren wij in onze dagelijkse activiteiten en de bijeenkomsten die regelmatig bij ons plaatsvinden. Iedereen is welkom bij Assadaaka, wij staan voor u klaar!

Hieronder vindt u de toespraak van Ahmed El Mesri van 17 april.

Beste, lieve aanwezigen,

Van harte welkom op deze speciale workshop.
Wij gaan met elkaar naambordjes maken, voor de Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggehaald uit Amsterdam Oost, door de Duitsers. Over 2 weken, op 4 mei tijdens dodenherdenking, worden met deze naambordjes de Joodse slachtoffers weer symbolisch terug gebracht naar hun huizen. Zodat wij hen niet vergeten. En zodat wij deze geschiedenis niet vergeten.

De Tweede Wereldoorlog is nog niet zo lang geleden. Mensen zeiden toen tegen elkaar: dit mag nooit meer gebeuren. Nooit meer zullen we het toelaten dat bevolkingsgroepen zich zo tegen elkaar laten opzetten, dat het ontaard in geweld tegen groepen onschuldige burgers. Iedereen is als mens gelijk aan de ander. Laten we er voor zorgen dat we ons niet meer laten opjutten, maar dat we elkaar blijven zien als mens.

Een belangrijke vraag is natuurlijk wat wij van deze lessen uit het recente verleden hebben geleerd. Respecteren wij de ander zoals hij/ zij is? Zien we iedereen als mens, als individu, zonder hele groepen over één kam te scheren?

Laten we samen blijven zien hoe makkelijk het blijkbaar is om in te spelen op gevoelens van angst voor het onbekende. Hoe makkelijk het is om te scoren met loze kreten die mensen tegen elkaar opzetten. Laten we het zíen en laten wij daar niet aan meedoen. En laten wij vooral anderen uitnodigen daar óók niet aan mee te doen.

Dus laten we solidair blijven met elkaar, en de ontmoeting opzoeken, ook met onbekenden. Laten we leren van het verleden én van het heden. Laten wij daarom de verbinding zoeken met mensen, zonder hele groepen te veroordelen. Want ieder mens is uniek. En ieder mens is gelijk. Ieder mens heeft dromen van een betere toekomst. Voor deze Joodse slachtoffers kwam de toekomst niet, maar laten wij samen een betere toekomst maken, door hen te herdenken én ons heel bewust te blijven van de gruwelijkheden van het wij-zij denken. Als jullie bezig zijn met de naambordjes, neem deze gedachten dan mee. Door gezamenlijk te werken, maken we samen een eerbetoon aan de mensen die wij herdenken en aan een betere wereld waarin wij nu leven.

Veel succes!

Ahmed El Mesri

De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel:
Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | Tel:  0647440672 | IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 | K.v.K. 40.53.87.25 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) | W. http://www.assadaaka.nl

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken