homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Camera’s in Zuidoost helpen niet

De onveiligheidsgevoelens in de winkelcentra blijven ondanks de van camera’s hoog. Een ruime meerderheid van de bewoners (67 tot 82 procent) voelt zich onveilig in het cameragebied.
AMSTERDAM - De ruim veertig camera’s in de winkelcentra in Zuidoost blijken nauwelijks van invloed op de criminaliteit en de veiligheidsgevoelens van bezoekers en bewoners. In een evaluatie schrijven onderzoekers van de DSP-groep dat de effecten van het cameratoezicht onduidelijk zijn: in sommige winkelcentra is de situatie verbeterd, in andere juist verslechterd. De onderzoekers: ‘‘Het is duidelijk dat cameratoezicht in elk geval geen wondermiddel voor alle kwalen is.’‘

In Zuidoost hangen camera’s in vijf winkelcentra: dertien in Amsterdamse Poort, tien in Ganzenpoort, acht in Kraaiennest, vijf in Venserpolder en vijf op het Wisseloordplein in Gein. In de eerste negen maanden van 2009 zijn met deze camera’s bijna zeshonderd incidenten gezien, waarvan de helft in Amsterdamse Poort. Criminele handelingen beslaan slechts zes procent van alle waarnemingen. In de meeste gevallen gaat het om verkeersovertredingen en overtredingen van de APV zoals het drinken van alcohol, het gebruik van drugs en het rondhangen.

De onderzoekers stellen vast dat cameratoezicht weinig nut heeft zolang er niet wordt gehandeld naar aanleiding van de waarnemingen. In Zuidoost gebeurt dat bij 75 procent van de incidenten. In 2007 was dat nog maar in twaalf procent van alle gevallen. De politie gebruikt volgens eigen zeggen wekelijks camerabeelden voor de opsporing achteraf van criminelen, maar cijfers hierover zijn niet beschikbaar.

De onveiligheidsgevoelens in de winkelcentra blijven ondanks de van camera’s hoog. Een ruime meerderheid van de bewoners (67 tot 82 procent) voelt zich onveilig in het cameragebied. Het Amsterdams gemiddelde is 29 procent, het landelijk gemiddelde twintig procent.

De onderzoekers wijzen erop dat cameratoezicht wettelijk is toegestaan als het proportioneel is. Dat betekent dat camera’s alleen mogen worden ingezet tegen ernstige vormen van criminaliteit, zoals overvallen en geweld. In Zuidoost zijn het vooral kleinere overtredingen die worden vastgelegd. In de praktijk is het een permanente maatregel geworden, onder het motto: baat het niet, dan schaadt het ook niet.

De onderzoekers wijzen ook op de hoge kosten van het cameratoezicht. Het stadsdeel betaalt ongeveer 600.000 euro per jaar. Omgerekend betekent dit 750 euro per waargenomen incident.

Het stadsdeel heeft een verzoek gestuurd aan burgemeester Job Cohen om de vijf cameraprojecten te verlengen tot eind 2011.
bron: het ParoolNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken