homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Buurt-Iftar in het vriendschapshuis met thema: Normen en Waarden

moEr was op 15 juni een mooie Buurt-Iftar met diverse buurtorganisaties, een avond vol warmte en licht, over saamhorigheid en verbinding tussen buurtbewoners en vluchtelingen.

Een bijzonder warme ontmoeting tussen buurtbewoners en de vluchtelingen!

Tijdens deze avond wilden wij (Assadaaka Community) de buurtbewoners, op een leuke manier laten kennismaken met de vluchtelingen met aansluitend Iftar-maaltijd. Het was goed gelukt.

Hieronder volgt de toespraak van Ahmed El Mesri.

Beste aanwezigen, vrienden,

Allereerst wil ik u hartelijk bedanken dat u hier allemaal bent. Gezamenlijk maken wij er een mooi, onvergetelijk buurt-iftar van.  Een avond waarop we samen verhalen delen, vriendschap en natuurlijk ook heerlijk, gezond eten.

De Ramadan is een tijd van bezinning en vrede. Het vasten brengt rust. Dit schept ruimte voor aandacht voor de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Voor respect voor elkaar, voor aandacht voor je naasten, voor behulpzaamheid, voor een steuntje in de rug van diegenen die dat hard nodig hebben,  voor liefde. Want het vasten en de iftar brengen niet alleen rust, maar ook saamhorigheid.

Saamhorigheid binnen je eigen familie, met vrienden, maar ook saamhorigheid in de buurt, in de stad en de wereld. Door aandacht te hebben voor elkaar, wordt de wereld al direct een beetje beter. Grote wereldproblemen en oorlogen lijken ver weg. De problemen die zich daar afspelen, kunnen wij niet zelf zomaar oplossen. Maar we kunnen wel kijken naar wat wíj doen, om van deze wereld een mooiere plek te maken. Want hoe gaat het eigenlijk met de mensen om je heen, met je buurman, of met die vriendin die niet zo vaak meer belt? Of met de mensen die van ver hier heen zijn gekomen, naar Nederland, naar onze buurt, om weer rust en vrede te vinden. Door er voor de mensen om je heen te zijn, maken we allemaal de wereld echt een beetje mooier.

Soms is het helemaal niet zo duidelijk, dat iemand je hulp nodig heeft. Want het is niet altijd makkelijk, om hulp te vragen. Zeker niet wanneer er schaamte is over de problemen waarin iemand verkeerd. Dat je moet erkennen dat je er zelf niet uitkomt, in een samenleving waar van iedereen wordt verwacht dat je gewoon mee doet. Als je rond moet komen van een klein budget, of als je je eigenlijk best vaak eenzaam voelt, of down, of verstrikt bent geraakt in de jungle van formulieren en schulden, of als je je overspannen voelt door het zorgen voor iedereen, dan is er echt moed voor nodig, om je hand uit te steken naar iemand en om hulp te vragen. Het is juist daarom belangrijk om aandacht te hebben voor elkaar, gewoon door elkaar op te zoeken en in gesprek te gaan. Want zo staat niemand alleen.

De Ramadan is een tijd van vasten en van de iftar, de gezamenlijke maaltijd. Een maand lang mogen Moslims van zonsopgang tot zonsondergang onder andere niet te eten en drinken.  Zeker nu de dagen lang zijn is gezond vasten belangrijk. Dat betekent gezond omgaan met medicijn gebruik. Want door de lange periode van vasten kan het lichaam anders reageren op de dagelijkse medicatie. Tijdens de ramadan is goed overleg met uw naasten, maar ook met de huisarts of apotheek belangrijk. Het is een tijd om zorgzaam te zijn voor elkaar. Ook door gezond eten. Na een lange dag van vasten heeft het lichaam behoefte aan suiker en zoetigheid. Maar veel suiker maakt ook moe. Met vezels, gezond voedsel en water tijdens de maaltijd, blijft u gedurende de vastendag langer fit. Gezond eten is ook goed zorgen voor elkaar.

Op dit gezellige buurt-iftar staan wij stil bij de band die er is tussen mensen, zoals wij altijd bij Assadaaka stilstaan bij de dingen die mensen verbinden en niet bij de dingen die ons scheiden. En wanneer er nog altijd dingen zijn die ons scheiden, dan is het onze taak, zelfs onze plicht, als leden van de gemeenschap waarvan wij deel uitmaken, deze scheidslijnen te overschrijden en te komen tot samenlevingsverbanden, waar iedereen zich zelf mag zijn en iedereen zich welkom mag voelen.

Ik wens u een fijne avond!

Voor meer informatie: Tel.: 0647440672. E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address) - Website: http://www.assadaaka.nl

Medemogelijk gemaakt door gemeente Amsterdam, het NMI (Nederlands Migratie Instituut) en de winkeliers (o.a. in het bijzonder Bakkerij Yakhlaf en Bakkerij Hartog en Supermarkt het Lange Mes op de Javastraat)
mi

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken