homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Bijeenkomst stress bij mantelzorgers

xxDinsdag 26 juni 12.00-13.30 uur

Zineb van Arkin kwam het thema stress bij mantelzorgers onder de aandacht brengen bij Assadaaka Community in het vriendschapshuis aan de Polderweg 300, in Amsterdam-Oost. Zij begon met de vraag te stellen of iedereen weet hoe stress werkt, de meeste mensen weten wel wat stress inhoud, maar niet hoe het begint. Zij gaf als voorbeeld dat oplopende klachten te vergelijken zijn met een elastiek dat steeds verder uitrekt en op een gegeven moment barsten begint te vertonen. Bij barsten is de stress al te ver opgelopen, het zou zo moeten zijn dat bij de eerste tekenen van een barst al ingegrepen dient te worden. Zo’n ‘barst’ is een signaal dat je lichaam afgeeft, bijvoorbeeld middels lichamelijke klachten.

Op de vraag of iemand kan vertellen hoe hij/zij stress ervaart, werd geantwoord door een deelnemer dat ze een soort branderig gevoel heeft van binnen als ze stress ervaart.

Klachten die voorkomen zijn (mede genoemd door deelnemers):
- Pijn in de borst
- (spannings)hoofdpijn/migraine
- Lichamelijk krachtverlies
- Psychische klachten
- Brok in je keel
- Darmklachten
- Hartkloppingen
- Klamme handen
- Hyperventilatie

Als het elastiek in het voorbeeld knapt dan kan een angstaanval, paniekaanval een depressie of een burn-out ontstaan. Een burnout is dat iemand zich uitgeblust/moe voelt. Het is bij een burnout belangrijk om te weten waar de stress zit en te weten hoe je dit kunt ombuigen naar iets positiefs.

De oorzaak van een depressie kan bijvoorbeeld zijn het verlies van een partner, een ongeluk of zoals bij bepaalde gemeenschappen zelfs erfelijk.

Stress kan ook tot een depressie leiden als je niet op tijd je grenzen herkent en aangeeft. Een symptoom kan zijn dat je snel last hebt van irritatie (dat je weinig reserve hebt).

Psychische klachten:
- Slecht kunnen concentreren
- Piekeren/malen en daardoor niet goed meer dingen kunnen (aan)horen

Stress in gedrag: roken, blowen, drinken eten of onthouden van eten.

Oorzaak stress: draagkrachten (ontspanning, positieve dingen ervaren/ondernemen)
draaglasten (hier heb je geen invloed op, je moet bijvoorbeeld koken
De oorzaak van stress kan bijvoorbeeld door ontslag komen, dan ontstaat er een disbalans tussen de draagkracht en de draaglast en dit is de oorzaak van de klachten.
Het is belangrijk dat als klachten (hoofdpijn etc.) langer dan twee weken aanhouden je naar de huisarts gaat en niet met die klachten door blijft lopen. De huisarts zal je dan doorsturen naar het POH of de psycholoog of psychiater.

Oplossing voor stress kan zijn:
- Geloof (bidden, Koran lezen)
- Even tijd voor jezelf nemen als de kinderen bijvoorbeeld in bed liggen
- Wandelen
- Fietsen
- Sporten

Kortom ontspanning, om de spanning in het lichaam te verminderen.

Na afloop werd er een filmpje vertoond in het Marokkaans met Nederlandse ondertiteling. Het filmpje vertoonde o.a. een gezin met problemen en hoe zij daar hulp bij zochten middels de hulpverlening. Er werd stap voor stap verteld wat je kunt doen, dat je eerst een verwijsbrief van de huisarts nodig hebt om vervolgens doorverwezen te kunnen worden naar de psychische hulpverlening. Ook werd het taboe rondom depressie besproken en uitgelegd dat het niets met gekte te maken heeft, maar overmatige stress betreft en waar hulp voor nodig is.

Na het filmpje werd nog even besproken of het allemaal begrepen is en of er nog vragen/toevoegingen zijn en of iemand (overmatige) stress herkent en daar een voorbeeld van kan geven. Het was een beetje moeilijk voor sommigen om zich hierover open te stellen. Een mevrouw met veel problemen, ziet er nog niet het nut van in om haar problemen (steeds) te bespreken. Ze lijkt een directe oplossing te willen. Er werd haar uitgelegd dat dit een geleidelijk proces is en dat dit veel tijd nodig heeft. Ze heeft in ieder geval haar boosheid enigszins kunnen uiten en werd geleidelijk aan steeds open. Er werd voorgesteld om na de zomervakantie meerdere bijeenkomsten omtrent dit onderwerp te organiseren en daar werd enthousiast op gereageerd. Ook was er een man die zijn problematiek wijt aan de sociaal economische omstandigheden en vroeg of de spreekster hier iets aan kon doen. Zij stelde voor om een politicus uit te nodigen om dit te bespreken. Hij stak zijn boosheid ook niet onder stoelen of banken en dat werd gerespecteerd en gewaardeerd. Het is fijn dat mensen zich direct veilig voelden om iets meer van zichzelf te laten zien. Na deze bijeenkomst komt er nog één bijeenkomst met een ander onderwerp voor de zomerstop. Het was een geslaagde bijeenkomst met een grote opkomst en een goede interactieve deelname.

Arkya

De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel:
Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA:
Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | Tel:  0647440672 | IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 | K.v.K. 40.53.87.25 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address)  | W. http://www.assadaaka.nl

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken