homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ASSADAAKA WANDELT LANGS KUNSTWERKEN VAN HET “LIGHT FESTIVAL”

cccc1Op woensdag 19 januari 2022 kwamen, mantelzorgers en vrijwilligers van de Assadaaka Community bijeen voor een uitgebreide mantelzorg lunch. Samen praten en genieten van een fijn broodje met een kopje heerlijke Marokkaanse thee.
Na de maaltijd werd om 19.00 uur verzameld in de Stationshal van het Centraal Station. De bewoners van Oost en anderen waren uitgenodigd voor een fijne avondwandeling langs de licht-kunstwerken van het “Light Festival”. Een wonderlijk fijn uitstapje.

Het tiende “Light Festival” bestaat uit een indrukwekkende reeks lichtkunstwerken welke allen in de openlucht, op de openbare weg of lang grachten geplaatst zijn. Normaal gesproken varen rondvaartschepjes langs de kunst, maar door de lockdown en andere preventieve maatregelen van de overheid liggen deze thans voor de wal.

Om verbinding te scheppen, in combinatie met een fijne groepswandeling in het kader van het promoten van een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging, organiseerde de Assadaaka Community een frisse wandeling langs Mokums grachten.

Met de Stationshal als centraal verzamelpunt begon de wandeling met een sprookjesachtige ervaring, omdat de stationshal baadt in het licht van duizenden romantische lampjes welke een warme sfeer oproepen in de historische ambiance.

Een complete schoolklas van een bevriende basisschool nam deel aan de bijzondere excursie in de avonduren, onder begeleiding van de Assadaaka kunsthistoricus. Deze kunstexpert vertelde ons uitgebreid en met vuur over het ontstaan van het Lichtfestival, alweer tien jaren terug.

Bij de diverse kunstwerken werd halt gehouden om foto’s te maken, de kunstwerken uitgebreid te bewonderen en een interpretatie van de kunsthistoricus mee te krijgen.

Wandelen is een gezonde bezigheid die de geluksbeleving van het individu fors stimuleert. Welk een geluk om met zulke fijne deelnemers, jong en oud, onderweg te mogen zijn deze avond!

De basisschoolleerlingen maakten onder begeleiding van diverse ouders en hun onderwijzeres diverse opdrachtjes. In de klas worden de kunstwerken nader besproken om de kinderen inspiratie te geven, hun fantasie te prikkelen en een levenslange interesse voor de schone kunsten op te doen wekken, een verrijking!

Vanaf het Centraal Station voerde de wandeling over het Damrak, langs de Sint Nicolaas basiliek naar de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Voor het monumentale drijvende Chinese licht monument, tevens restaurant was een kunst installatie te bewonderen met water spuiten. En verlichting. In de nevelen kon men een scheeps-silhouet ontwaren, genoemd naar de mythische “De Vliegende Hollander”.

De brug naar het NEMO Museum was prachtig verlicht, de lampen vormden bij wijze van spreken een tunnel van licht in het duister van de avond. In de Museum Haven was een wassende maan te zien boven het Scheepvaartmuseum, door het wand van het afgemeerde V.O.C. schip. Erg indrukwekkend.

Bij het Entrepotdok waren vier installaties te aanschouwen. Mensenmassa’s verdrongen zich bij de monumenten en over de smalle straatjes langs de beroemde gracht achter het olifantenverblijf van ARTIS NATURA MAGISTRA.

Na het heerlijk samen wandelen bij heldere hemel tijdens een frisse avond in uitmuntend gezelschap intens te hebben mogen genieten arriveerde de groep langs de Czaar Peterstraat over de feestelijk verlichtte Dapperstraat bij het lichtkunstwerk aan de gevel van de klassieke Brandweerkazerne.

Dankbaar en blij begaven de schoolkinderen, moeders, mantelzorgers en bewoners zich naar huis. De Assadaaka Community is zeer dankbaar voor het wel slagen van deze zeer succesvolle excursie.

Het “Light festival” is nog tot en met 23 januari 2022 te bezichtigen.

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

mmm1

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken