homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Assadaaka waarschuwt jongeren niet naar Syrië te gaan.

PERSBERICHT. Donderdag 7 Februari zond Nieuwsuur een reportage uit over moslimjongeren uit Nederland die vechten in Syrië tegen het regime van president Assad. De Assadaaka Community vindt de groeiende groep jihadreizigers naar Syrië een zorgwekkende ontwikkeling en een gevolg van de politiek-religieuze propaganda en indoctrinatie van een groep die vatbaar is voor polarisatie en radicalisering.

Assadaaka Community waarschuwt moslimjongeren voor de gevolgen en consequenties van een religieus ongefundeerde en politiek dubieuze keuze en wijst ze op het belang van een persoonlijke interpretatie van de term “jihad”. De heilige strijd is in eerste instantie een innerlijke strijd tegen het lagere zelf en niet een onduidelijke oorlog met verborgen agenda’s en eeuwenoude tribale conflicten.

Sommige moslimjongeren ervaren een anti-islam klimaat, discriminatie en gebrek aan kansen op sociale mobiliteit. Het werkloosheidspercentage onder Marokkanen is 39 procent. Turkse jongeren doen het niet veel beter met 33 procent. Er zijn meerdere factoren voor vervreemding maar voor deze jongeren is radicalisering in de vorm van religieus en/of politiek extremisme een groot risico.

Assadaaka is het Arabische woord voor ‘vriendschap’. Assadaaka Community is een multiculturele Europese vereniging voor vriendschap die zich al meer dan 20 jaar op talloze manieren breed inzet voor integratie, participatie en sociale cohesie in onze multiculturele samenleving.
Uitgangspunt hierbij is echter altijd dialoog. Ook – juist – bij controversiële onderwerpen. Want alleen door in dialoog te treden is het mogelijk om begrip voor elkaar te krijgen, begrip voor elkaars standpunten, maar ook om tot herziening van standpunten te komen, tot groter inzicht voor elkaar, en om elkaar te kunnen blijven zien als medemens.

Assadaaka Community blijft de dialoog aangaan over allerlei maatschappelijke onderwerpen. “In mijn visie is er geen plaats voor vijanddenken en het wij-en-zij denken. We leven samen en hebben het samen te doen. Oorlogen en strijd zijn wat mij betreft ècht uit de tijd. Vrede is het thema dat mij veel meer intrigeert. En Assadaaka Community wordt meer en meer een vredesbeweging vanuit vriendschap onder elkaar. Denken vanuit vriendschap maakt het vrijwel onmogelijk om tot oorlog en strijd te komen.” Aldus de oprichter Ahmed El Mesri.

Gepost door kamal
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken