homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ASSADAAKA VIERT MAROKKAANSE ISTIQLAL

za2In opperbeste stemming vierde de Assadaaka Community de Marokkaanse Onafhankelijkheidsdag op zondag 21 november. De Community kwam goed gemutst bijeen voor een feestelijk en ook plechtig programma in het Vriendschapshuis. Oude bekenden ontmoetten elkaar weer na de periode van lockdowns en andere covid preventieve maatregelen de afgelopen twee jaren. Het was een vrolijk weerzien.

De poorten van het Vriendschapshuis werden voor de gelegenheid wijd geopend. Door het kleine kernteam van Vertrouwenspersonen was de zaal op de vrijdagmiddag reeds in gereedheid gebracht. Een fraaie opstelling, die nadrukkelijk rekening hield met de 1,5 meter afstand die men tegenwoordig in acht moet nemen als preventieve maatregel vanwege bijzondere tijdsomstandigheden. Vier personen konden plaats nemen aan één van de vijf tafels in de zaal.

Een aantal dames hadden zich zegenrijk ingespannen bij de voorbereiding van de culinaire aspecten van de feestelijke bijeenkomst. Zij hadden thuis loempia’s, gevulde koekjes, baksels, zoetigheden en ander voedzaams bereid. Het buffet was rijk en divers voorzien.

Met een vriendelijk woord werden de gasten één voor één hartelijk ontvangen door gastvrouw Roos Oujda. Zij nam samen met de geestelijk verzorger de jassen van de gasten aan en wees hen charmant een zitplaats aan, aan één van de tafels.

Speciaal voor de viering van Al-Istiqlal was de zaal aangekleed met Marokkaanse banieren langs de wanden, een enorme Nederlandse vlag en een fraai, levensgroot portret van de Koning van Marokko, moge de Eeuwige hem een lang en gezond leven schenken.

De gasten werd vriendelijk een kopje thee of koffie naar believen aangeboden. Even rustig genieten van een fijn tafelgesprek, kennismakingen en gelegenheid tot ontspannen netwerken.

Uiteindelijk ving het programma na een halfuurtje inloop, aan om 16.25 uur. De deur van het Vriendschapshuis werd gesloten toen het maximum aantal gasten in de zaal een zitplaats gevonden hadden.

Onder de eregasten was Zijne Excellentie Mohamed Moutaoukel, de Consul-Generaal van het Koninkrijk Marokko in Amsterdam. Daarnaast waren leden van de directies van het Marokkaanse bankwezen en leidende vertegenwoordigers van de culturele organisaties aanwezig. Allen tekenden zij de aanwezigheidslijst. De gasten kwamen uit alle delen van het land naar de Polderweg.

Voor aanvang van het programma werden de huisregels van de Assadaaka Community vriendelijk onder de aandacht van het verzamelde publiek gebracht: Assadaaka is een zorg- en welzijnsinstelling dus is het maken van foto’s in het Vriendschapshuis verboden gelet op de sociale veiligheid. Telefoons uit en het naleven van de 1,5 meter afstand maatregel werden actief gehandhaafd.

De Assadaaka Community had vooraf aan de bijeenkomst een eigen fotograaf aangewezen, zodat bezoekers zich niet hoefden te verdringen om foto’s te maken. Aan de deur van het gebouw werd door medewerkers van de Gemeente Amsterdam gevraagd naar de QR-codes van bezoekers. Dit bracht op prettige wijze een rustig, veilig en plezierig verloop van de samenkomst.

De gasten hadden zich voor de feestelijke viering stijlvol gekleed. De avond-kleding-stijl van leden van de Marokkaanse gemeenschap is anders dan bij feestelijkheden van andere Nederlanders. Dames komen in de meest fraaie avondjurken of prachtig geborduurde kaftans. De heren in zeer goed verzorgde kostuums. Menige dame en menig heer was voorzien van een zeer welriekend parfum.

Het programma van het middagdeel werd geopend met een fraaie toespraak door voorzitter Ahmed El Mesri voorgedragen in het Nederlands, die alle gasten van ver en van nabij gekomen, van harte verwelkomde. Een krachtig betoog over de Marokkaanse onafhankelijkheid volgde.

Hierna nam Roos Oujda als gastvrouwe van de samenkomst het woord. Zij richtte een uitstekend geformuleerde toespraak tot de toehoorders. Zij sprak over de rol van de Marokkaanse monarchen bij het verkrijgen van de onafhankelijkheid in 1956 van de Franse aanwezigheid in de Maghreb.

De gastvrouwe sprak gepassioneerd in het Arabisch – haar moedertaal – over de rol van wijlen Koning Mohamed V, moge zijn aandenken tot zegen zijn. Zijn rol als vader des vaderlands van Marokko, zijn rol als bewaarder van de nationale eenheid, als beschermer van het territorium van het Koninkrijk en de bijdrage van de Joodse gemeenschap aan Marokko. De spreekster benadrukte de culturele diversiteit van de Marokkaanse samenleving, ook in Marokko.

Geestelijk verzorger rabbijn Simon Bornstein prees de ontwikkelingen van de Marokkaanse economie, de opbouw van fysieke infrastructuur, de bouw van duurzame energiebronnen als zonneweides, de positieve resultaten van de nationale economie en beschreef de opbouw van nationale opleidingsinstituten voor ingenieurs en architecten.

Consul-Generaal Mohamed Moutaouakel richtte zijn woorden tot de oren van een hongerig publiek.  Hij prees de resultaten van ontwikkelingen die de onafhankelijkheid van Marokko mogelijk maakten en ook thans mogelijk maken. Toen de klok met de islamitische gebedsoproep afging, zweeg de consul respectvol enige minuten die het gebed normaal duren zou.

Na de bijdrage van de Consul maakte deze van de gelegenheid gebruik om een boekgeschenk aan te bieden aan Roos Oujda, Ahmed El Mesri, Nagwa Rasoul, Simon Bornstein en enige andere prominente vrijwilligers van Assadaaka. Dankbaar namen genoemden dit geschenk ontvangst.

Tijdens de High Tea werd gepauzeerd gedurende vijftien minuten. Een versnapering werd door de organisatie aangeboden. Na de pauze volgde een ceremonie waarbij de heer Mousid, een vechtsporter en een sportschoolhpouder, een CERTIFICAAT VAN WAARDERING ontving.

Voorzitter Ahmed El Mesri prees de decennia lange sportcarrière van de heer Mousid. Beroemde Nederlandse vechtsporters werden door de laureaat opgeleid. Nu nog worden deze pupillen Europees Kampioen in hun respectievelijke disciplines.

De heer Mousid was tot tranen geroerd en sprak geëmotioneerd een kort dankwoord uit. “Wij zijn het die voor de Marokkaanse gemeenschap letterlijk alle klappen wereldwijd opvingen, die de naam van Marokko wereldwijd bekendheid gaven door deelname aan kampioenschappen. Wij halen de jongeren van de straat, wij bieden jonge talenten kansen, wij bieden hen de mogelijkheid om op te groeien en tot bloei te komen als eerzame burgers in Nederland.”

Staande werd het Marokkaanse volkslied gespeeld, waarmee aanwezigen uiting gaven aan hun warme gevoelens. Door persoonlijkheden vanuit de gemeenschap voor het voetlicht te plaatsen, geeft de Assadaaka Community uiting aan waardering, dankbaarheid en erkenning jegens deze rolmodellen voor onze jongeren.

De sfeer werd verhoogd nadat een professionele zanger diverse toepasselijke liederen inzette, die door het publiek enthousiast werden meegezongen. Anders dan in voorgaande jaren werd er in 2021 niet gedanst, een preventieve maatregel in het kader van de pandemie. Echter ook op ieders stoel werd geestdriftig mee bewogen, handen klappend werden de melodieën begeleid. De aanwezigen werden duidelijk geraakt door de stem en voordracht van de vocale kunstenaar. Mooi om te zien.

De Assadaaka Community dankt haar vrijwilligersteam van harte en kijkt zeer tevreden terug op een uitzonderlijk geslaagde avond, dankbare bezoekers en een warme, haast intieme viering van Al Istiqlal.

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

z3

x5

v2

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken