homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Assadaaka viert Eid Mauwlied Annaboui Sharif 2021

vr5De Assadaaka Community vierde het afgelopen weekeinde uitgebreid de geboortedag van de Profeet Mohamed, vrede zij met hem. Dankzij diverse sponsoren kwamen uitgebreide maaltijden tot stand die aan buurtbewoners werden aangeboden. De Assadaaka Community dankt de vrijwilligers en sponsoren van ganser harte

Van vrijdag 15 oktober tot en met dinsdag 19 oktober konden bewoners bij Assadaaka aan tafel aanschuiven. In totaal schoven 85 mensen aan bij de feestelijke maaltijden. De voorzitter en rabbijn van de Assadaaka Community hielden feestelijke gelegenheidstoespraken en gaven uitleg rond betekenis van Maulied en bijhorende tradities en gerechten.

De moslims vieren de verjaardag van de profeet uitgebreid, tegelijk ook ingetogen. Hoewel men de Eeuwige feitelijk erkend om diens Grootheid, op wordt op bescheidener wijzen de profeet ook geprezen. Bij dit laatste zijn overdrijving en buitensporigheid niet gepast.

De geleerden wijzen er op dat de enige ware Helper de Schepper zelf is. Smeekbeden moeten daarom bij grote voorkeur gericht worden direct aan Allah (vrede zij met Hem). Volgens sommige theologische bronnen heeft de profeet duidelijk aangegeven “Ik ben slechts een dienaar”. “Ik ben slechts een dienaar van de Eeuwige en Zijn Boodschapper.”

Eén van de meest prachtvolle wijzen van het uiten van respect voor de Eeuwige is het doen van goede daden; zoals het voeden, kleden en onderwijzen van vrouwen, wezen en kinderen in het algemeen, en arme kinderen in het bijzonder. Door het verlenen van materiële en immateriële steun aan (kwetsbare) medeburgers.

Het gedenken van de geboorte van de profeet wordt in veel landen met een islamitische meerderheid als een nationale gedenkdag gevierd. Men staat op deze dag nog eens extra stil bij de goede daden en boodschappen van de Boodschapper van de islam.

De Gedenkdag wordt jaarlijks op een vaste datum volgens de islamitische kalender gevierd; op de 12de dag van de derde maand. Deze datum geldt als een uitmuntende dag tot het laten verrichten van een besnijdenis van islamitische mannen of jongens die deze ceremonie nog wensen te ondergaan.

De besnijdenis brengt de relatie van de Eeuwige, de ondeelbare en enige God, tot uitdrukking; een verbond ter bezegeling van de onverbreekbare relatie tussen de mens en diens Schepper. In Turkije bestaat er een traditie om de minaretten van de gebedshuizen te doen laten verlichten.

De avond voorafgaande aan de Gedenkdag wordt ook wel een GEZEGENDE NACHT genoemd, één van de vijf Gezegende Nachten conform de godsdienstige kalender. Uitgerekend bij gelegenheid van Eid Al Maulied Annaboui Sharif eten Turken Simid, een bagel gebakken als wit, zoet brood met daarop sesamzaadjes. De geestelijke liederen die bij deze dag horen zijn bijzonder en slepen de emoties mee. Lof- en gedenkliederen.

Het is bij veel gelovigen gebruikelijk om zowel thuis als in het gebedshuis religieuze poëzie voor te dragen waarin het leven, het karakter en de handelingen van de profeet worden aangeprezen. Dit schept een speciale, fijne godsdienstige beleving van de bijzondere dag.

De bijzondere dag werd in dertiende eeuws Egypte tot een importante datum, waarvan de viering zich vandaar over de Arabisch talige wereld verspreidde. Voorzover bekend wordt de datum niet of nauwelijks genoemd in de religieuze jurisprudentie (Fiq-literatuur) binnen de islam. Volgend jaar zal Maulied worden gevierd op 8 oktober.

Graag wenst het bestuur van de Assadaaka Community onder leiding van voorzitter Ahmed el Mesri en de Geestelijk Verzorger u een gezegende viering! Eid Saied!

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger Assadaaka Community

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken