homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ASSADAAKA VIERT BEVRIJDING en EID EL FITR MET VRIJHEIDSMAALTIJD 05 MEI 2022

b7Bevrijdingsdag 05 mei 2022, in Oost reden om onze VRIJHEID te vieren. Als 4&5 Mei Comité voor de Indische Buurt, Transvaalbuurt en Dapperbuurt organiseerde de Assadaaka Community als vanouds een fantastische VRIJHEIDSMAALTIJD. Buurtgenoten werden verblijd met een uitgebreide maaltijd die door de vrijwilligsters was voorbereid.

Bij binnenkomst werden de gasten welkom geheten door rabbijn Simon Bornstein die ook de jassen aan nam en de bezoekers elegant naar hun plaats aan tafel mocht begeleiden. Vervolgens werd er een kopje, thee of koffie naar believen verzorgd met een speciaal koekje; een Eberhartje.

Vrolijk praten was er veel gelegenheid tot ontmoeting en netwerken. Buren leren elkaar kennen binnen de Assadaaka Community. Na een uurtje arriveerden ook de leden van het Orkest Ismailia. Zij stelden hun muzikale talenten deze dag kosteloos ter beschikking van de vrijheid vierende medemens. Een grootse daad.

De traditionele Andalousische klanken riepen al snel op tot deelname. Heupwiegende dames, ritmisch handen klappende tafelgenoten en meezingende bezoekers begeleidden het orkest. De levende muziek was prominent aanwezig tijdens de vrijheidsmaaltijd.

Traditionele drums en darbouka’s, een tamboerijn produceerden opzwepende en vrolijke klanken waarop mee gedanst kon worden. De liederen waren ook die, welke de Marokkaanse helden aan geallieerde zijde meetrokken door Italië in 1944, om Europa te bevrijden van het NAZI juk.

De geestelijk verzorger prees ook dit contingent van 250.000 Maghrebijnse strijders voor onze vrijheid, zeer nadrukkelijk. Ook Nederland hielpen zij verdedigen tegen de Duitse bezetting in mei 1940, tientallen offerden hun levens voor onze vrijheid. De oorlogsgraven op de begraafplaats in het Zeeuwse Kapelle herinneren aan hun bijdragen en eren hun gedachtenis.

Voorzitter Ahmed el Mesri riep in een uitmuntende toespraak op om onze vrijheid, onze democratische waarden en kwetsbare rechtstaat te beschermen tegen politiek en ander extremisme. Onze waarde te bekrachtigen, voortdurend, iedere dag opnieuw om een ieder in vrijheid als gelijkwaardige burger(-es) volledig zichzelf te kunnen laten zijn.

Abdelkader el Mesri en het vrijwilligersteam verzorgden een uitgebreide vismaaltijd. Voorzien van een fijne frisse zomersalade en vissaus was het als of er een engeltje over een ieders tong naar binnen mocht fietsen. Een buitengewoon smakelijke maaltijd. Ook de bevrijdingssoep mocht niet ontbreken, op tafel flyers van het 4&5mei Comité en mooie herbruikbare bekers met passend logo.
Er hing ook na de maaltijd tijdens de uitgebreide nazit een uitgelaten blijde sfeer waarbij bezoekers elkaar om de hals konden vallen, omdat zij elkaar na lange tijd weer konden zien. De vrolijke feestdis verdreef de eenzame en bedrukkend sfeer van de COVID pandemie volledig.

Dankbaar zien wij terug op deze zeer geslaagde avond!

Tot volgend jaar!

Door: Ahmed el Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

x2

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken