homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Assadaaka Thema-lunch Ouderen en hun koopkracht.

cffr1Op vrijdag 22 oktober 2021 organiseerde de Assadaaka Community een Thema-lunch met als thema Ouderen en hun Koopkracht. Sedert jaren wordend de pensioenen niet geïndiceerd. Het inkomen van gepensioneerde burgers gaat er door de inflatie niet op vooruit maar wordt minder waard. De Assadaaka Community eist van de overheid een verhoging van de AOW en de pensioenen.

Tijdens de spreekuren van de Assadaaka Community komen steeds meer ouderen en gepensioneerden aan het woord met hulpvragen rond hun achterblijvende inkomenspositie. Steeds moeilijker wordt het voor hen om de eindjes aan elkaar te knopen, om de maand financieel te overleven.

Een aantal van onze ouderen schuiven alleen al van wege OUDERSDOMSARMOEDE aan bij het Thema-Ontbijt; eens even de deur uit om in goed gezelschap een kosteloos ontbijt te mogen genieten.

Enerzijds gezellig, anderzijds economische noodzaak. In het bijzonder daar waar ouderen ook nog eens worden geconfronteerd met de verhoogde lokale lasten in Amsterdam, de verhoogde BTW tarieven en stijgende prijzen voor de eerste levensbehoeften in de supermarkt.  Voor wie te oud of te ziek is om te werken een groeiende kopzorg.

Het risico op OUDERDOMSARMOEDE is groot wanneer men gedurende het werkzame leven verschillende achtereenvolgende werkgevers heeft gehad, een reeks kleine pensioentjes zal ontvangen, feitelijk een versnipperd inkomen heeft te verwachten.

Wanneer de gezamenlijke particuliere pensioenvoorzieningen en de wettelijke pensioenregelingen onvoldoende zijn om het wettelijk minimuminkomen te kunnen genieten, is er sprake van OUDERDOMSARMOEDE.

Wanneer men stopt met werken op AOW gerechtigde leeftijd kan er sprake zijn van een ARMOEDEVAL, een teruglopend inkomen tot op of zelf onder het niveau van het wettelijk minimuminkomen.

Voor Ouden van Dagen die geconfronteerd worden met ouderdomsarmoede, is het onmogelijk om zelfs maar een reep chocolade voor een jarig kleinkind te kopen. Of noodzakelijke inkopen voor het dagelijks leven te bekostigen.

Een toenemend aantal ouderen maakt gedwongen door de economische omstandigheden gebruik van informele voedselbanken omdat zij soms wel of soms niet voldoen aan criteria om in aanmerking te komen van voedselsteun vanwege de Amsterdamse voedselbank.

Voor oudere dames geldt in sterk toenemende mate dat er sprake is van zogeheten MENSTRUATIE-ARMOEDE. Zij kunnen vanwege hun beperkte inkomen de aanschaf van tampons, maandverband en dergelijke niet bekostigen. Samen met het Nederlandse Rode Kruis deelt Assadaaka maandelijks dergelijke eerste levensbehoeften uit aan een groeiende groep vrouwen.

De Assadaaka Community doet een klemmend beroep op de rijksoverheid om de pensioenen na vijftien jaren eindelijk weer te indiceren, aan te passen aan de financiële eisen van deze tijdspanne. Pensioenen, AOW, Weduwen en Wezenpensioenen, etc. moeten fors worden verhoogd om de inkomensschade en OUDERSOMSARMOEDE onder onze ouderen weg te werken.

Onze ouderen verdienen, erkenning, respect voor hun maatschappelijke en economische bijdragen aan de Nederlandse samenleving gedurende de generatie voor die van ons; indicering van AOW en pensioenen!

De aanwezige disgenoten wisselden ervaringen en lijdensverhalen over OUDERDOMSARMOEDE met elkaar. Schokkende casussen over het geen verwarming hebben, dus in de kou moeten zitten tijdens de winter.

Het aan de einde van de maand slechts eten van slecht belegd brood, het niet kunnen kopen van zelfs de goedkoopste nieuwe kleding, het niet kunnen vervangen van huishoudelijke apparaten, het niet naar een verjaardag van je kleinkind kunnen gaan en het je moeten schamen, dat je je kleinkind zelfs geen verjaar presentje te kunnen kopen. Schrijnende verhalen. Indrukwekkende verhalen over veerkracht, levensvreugde.

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

vgu9

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken