homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Assadaaka neemt dansend deel aan Sint Maarten processie

xx0Op donderdagavond heeft een delegatie van de Assadaaka Community deelgenomen aan de processie ter gelegenheid van een typisch Amsterdams seculiere viering van Sint Maarten. Kinderen en volwassenen trokken zingen, verkleed en met lampionnen in optocht door Amsterdam-Oost. De basisscholen in Oost hebben hun beste beentje voorgezet door met de kinderen prachtige lampionnen te maken voor dit kleurrijk kinderfeest.

De multiculturele bevolking van Oostenlijk Amsterdam was in al haar kleurschakeringen voluit present. Sint Maarten als een seculier en samenbindend feest voor alle kleine en jongere Amsterdammers, om heerlijk van te kunnen genieten!

Voor de tiende maal werd de spectaculaire Super Sint Maarten Lichtjes Parade door heel Oost gelopen. Een tweede en zeer feestelijk lustrum. Ieder jaar weer produceren bewoners prachtige lichtsculpturen, zelfgemaakte lampionnen, exceptionele lichtwezen en enorme lichtkostuums.

In verband met de bijzondere tijdsomstandigheden van de COVID PANDEMIE werd de Lichtjesparade tot teleurstelling van vele honderden Amsterdammertjes en hun ouders afgelast. In 2021 werd de traditie echter weer energiek opgepakt om de buurten te verlichten.

Vanaf het AMBONPLEIN vertrok de stoet om 19 uur. De parade zette zich plechtstatig in beweging en vormde al spoedig een lange slang van flonkerende lichtjes in het najaarsduister. Vrolijk kwebbelend en zingend toog de kinderschare door het stadsdeel.

Langs de route stonden vele honderden grootouders, ouderen, pappa’s, mamma’s, buren, vrienden en kennissen. De Lichtjesparade brengt verbindingen in de wijken tot stand. Assadaaka doet daarom ook ieder jaar, sedert de eerste maal, alweer tien jaren terug, weer geestdriftig mee. Bouwt mee aan een warme sfeer van saamhorigheid.

De sfeer werd fors verhoogd door de muzikanten van Ritmo Percussion, de Bijlmerfanfare en de Accufanfare. Weken lang bereidden de basisscholen in Oost de kinders voor op de grote Lichtjesparade. Onder begeleiding van de kunstenaars van Pretvormer en een coalitie van buurtorganisaties zoals de Assadaaka Community werd keihard gewerkt aan lampionnen, lichtsculpturen en gelegenheidsmuziek.

In de editie 2021 ontbrak de tradionele vuur-act. Het vurig optreden werd tot ieders grote spijt vanwege de preventieve corona-maatregelen voor dit jaar geschrapt. We hopen van harte dat dit spektakel volgend jaar weer terug zal keren!

Talloze vrijwilligers, onder wie een grote groep van de Assadaaka Community maken het spektakel ook dit jaar weer mogelijk. Zo sminkten zij een horde deelnemende kinders, was er een heuze orde dienst in gele hesjes herkenbaar gekleed. Verder de muzikanten, EHBO, bouwers, flyeraars,
acteur en dansers. Het bestuur dankt de vrijwilligers dan ook van ganser harte voor hun tomeloze en vrolijkmakende inzet!

Het kleurrijke evenement wordt mede mogelijk gemaakt door: Stadsdeel Amsterdam Oost, Fonds voor Cultuurparticipatie en Bja-COW Steunfonds.


Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken