homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ASSADAAKA & NAMEN EN NUMMERS

namenASSADAAKA & NAMEN EN NUMMERS
Synoniem voor compassie en humaniteit

Vriendschap Community Assadaaka heeft wederom laten zien dat zij een baken is van hoop.
Waar in Europa zitten moslims, christenen en vrijdenkers aan één (werk)tafel om vermoorde joden uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken? Bij Assadaaka speelt afkomst noch geloof een rol in respect voor de ander. Verbondenheid en medemenselijkheid kwamen donderdagavond 20 april samen tijdens het gezamenlijk naambordjes maken voor de joodse slachtoffers uit de Oosterparkbuurt.

Het project Namen en Nummers van kunstenaar Ida van der Lee transformeert het Kastanjeplein op 4 mei in een ritueel parcours. Onderdeel is een plattegrond van de Oosterparkbuurt ten tijde van WOII, opgemaakt uit houten planken. De afgelopen vijf jaar hebben een paar duizend buurtbewoners en andere belangstellenden houten plankjes gedecoreerd met daarop de namen van gedeporteerde joodse buurtbewoners. De slachtoffers worden door het plaatsen van de naambordjes symbolisch thuisgebracht op het woonadres van toen.

De naamplankjes kunnen op 4 mei zelf op het Kastanjeplein worden gemaakt maar in de weken voorafgaand aan de herdenkingsdag zijn op een paar plekken in Amsterdam Oost workshops waar dit ook gedaan wordt.

Vriendschap Community Assadaaka deed zoals ieder jaar mee aan deze unieke manier van gedenken. Nieuwkomers bij Assadaaka horen vaak voor het eerst over de 4 mei herdenking en de 5 mei viering. Dat er voor de Tweede Wereldoorlog 80.000 joden in Amsterdam woonden (10% van het totale inwoneraantal van de stad) waarvan maar een klein percentage de oorlog overleefde, is niet alleen voor nieuwkomers een onbekend gegeven maar ook voor veel andere Amsterdammers.

Ida van der Lee lichtte aan het begin van de avond het project Namen en Nummers toe. Handig was dat de taaldocenten van Assadaaka die week al een deel van hun lessen aan Namen en Nummers hadden gewijd.
Op grote tafels lagen houten plankjes, stukjes stof, viltstiften, alfabet-sjablonen, decoratiemateriaal en boekjes met daarin de namen van de gedeporteerde joden voor wie een naamplankje gemaakt kon worden. Zoals gewoonlijk bij Assadaaka werd het een heerlijk georganiseerde chaos waar iedereen zich welkom voelde en de naambordjes vanuit een warm hart en met compassie door mensen uit alle windrichtingen en geloven gemaakt werden. De workshop was zo geslaagd dat er een tweede lokaal bij moest komen om iedereen een plek te bieden.
Als een bordje klaar was, werd een moment stilte in acht genomen waarbij de maker het slachtoffer herdacht met de woorden: [naam]…. ik herdenk jou. Dit emotionele moment van stilstaan zorgde voor directe verbondenheid tussen de nieuwe en de verdwenen Amsterdammer. Het zorgde eveneens voor een groot gevoel van saamhorigheid tijdens de avond.

Ida van der Lee was aangenaam verrast door de originaliteit en kunstzinnigheid van de deelnemers en onder de indruk van de interculturele ontmoetingsplek die Assadaaka is.

Iedereen is van harte welkom op 4 mei naar het Kastanjeplein te komen. Je kunt een symbolische reis door de tijd maken en persoonlijk een joods slachtoffer herdenken en thuis brengen door een naambordje te maken.

Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Palembangstraat 52, 1094 TK Amsterdam | Tel:  0647440672 | IBAN: NL22 ABNA 0489 3349 97 | K.v.K. 40.53.87.25 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) | W. http://www.assadaaka.nl
namennamen

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken

Recent Commentaar

Van ZaZkia 'Flevoparkbad geannexeerd door camping Zeeburg'.
Van ijstaartindeoven 'Elatik op het matje vanwege tekorten'.
Van ijstaartindeoven 'R.S.O.C. winnaar Open podium East Site'.
Van ZaZkia 'Middeneiland in IJburg 2 geschrapt'.
Van ijstaartindeoven '2 juni: Fietswrakken Inzameldag'.
Van ijstaartindeoven 'Harde piep houdt Watergraafsmeer wakker'.
Van Robert van den Heuvel 'Harde piep houdt Watergraafsmeer wakker'.
Van ijstaartindeoven 'Harde piep houdt Watergraafsmeer wakker'.
Van Robert van den Heuvel 'Harde piep houdt Watergraafsmeer wakker'.
Van leona 'Nieuw ontwerp voor Makassarplein'.