homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Assadaaka bezoekt Rijksmuseum

00LMet een fijne groep van vijftien mensen bezocht de Assadaaka Community vandaag de tiende december in het jaar Onzes Heeren 2020, het Rijksmuseum. Het bezoek werd in de voorgaande weken degelijk voorbereid en nu was het spannende moment aangebroken. De ‘Nachtwacht’ maar dan nu van nabij, in de Eregalerij.

Een groot aandeel van de groep bracht een eerste bezoek aan de nationale schatkamer. Een dame was reeds sedert 55 jaar in Nederland, maar had nooit eerder kans een bezoek te brengen. Rond 11 uur verzamelen voor het Concertgebouw, wandelend het Museumplein over om in de tunnel onder het Rijksmuseum te wachten op toelating tijdens een ‘timeslot’.

Om 10.30 naar binnen, er wordt streng gecontroleerd aan de poort. Eén bewaker bewaakt de rij gasten voor de deur, een ander de voordeur en wenst de tickets te zien, binnen opnieuw 3 bij een scanner en vervolgens onder aan de trap weer twee geüniformeerden. Zou het CORONAVIRUS zich hierdoor laten afschrikken?

Bij de verzameling Griekse beelden volgde een toelichting op het Klassiek Grieks polytheïsme, stadstaten, Spartaanse pedagogiek en de schone kunsten en cultuur. Vandaar de overgang naar de afdeling Middeleeuwen voor een vakkundige toelichting omtrent de inrichting van de Rooms-Katholieke Kerk en haar basisideeën tussen de altaarstukken, heilige maagden met het kindeke op de arm en portretten van kerkvorsten uit lang vervolgen tijden. Een drieluik.

Admiraal de Ruijter kreeg enige speciale aandacht vanwege zijn militaire en economische inzet en contacten met Noord-Afrika, een referentiepunt voor sommige Maghrabbijnse deelnemers aan de excursie.

El Koutoubia, de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum en het Penningenkabinet trokken de aandacht door de serene rust, de esthetiek en het ontzag voor wereldlijke wijsheid die de verzameling oproept, bij deelnemers die denken aan de Koutoubia van Marrakesh.

Aandacht ging uit naar een portret van een Hollandse schone uit de zeventiende eeuw, die werd afgebeeld met haar luit. Deze muzikale afbeelding riep vergelijkingen op met het orkest Rouch Taurat, waar op de Oud gespeeld werd.

Eén van de deelnemers voorzag de Nederlandstalige uitleg van een Arabische vertaling. Heel dankbare bijdrage aan het succes van de dag van de vrolijk kletsende deelnemers. In de Eregalerij werd stilgestaan bij de portretten van het Melkmeisje, De Brief Lezende Vrouw, Het Joodse Bruidje en schilderijen met een indrukwekkende portie Hollandse kaas op fraai gedekte zestiende eeuws gedekte tafels.

Tot slot schilderde de fotograaf van de groep een echt schuttersstuk met de deelnemers aan de excursie. Dit naast de in restauratie verkerende kunstschat ‘De Nachtwacht’ van de meester Rembrandt.

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein, #Geestelijk #Verzorger

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken