homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Assadaaka bezoekt Hortus Botanicus Amsterdam

cz7Op zondag 19 september heeft een blijde groep deelnemers van de Assadaaka een bezoek aan de oudste tropische plantentuin van Nederland: de Hortus Botanicus. De Hortus Botanicus werd opgericht in 1638. Onder anderen de eerste Europese Koffieplant werd hier gekweekt.

Vanuit de Hortus werden koffieplantages aangelegd in de overzeese gebiedsdelen als Nederlands-Indië, Ceylon, Mauritius en op andere plaatsen in het voormalig koloniaal rijk. Tropische planten uit alle delen van de Maritieme wereld werden per VOC of WIC schip naar Amsterdam getransporteerd.

Nieuw ontdekte planten in oerwouden, op savannes, op steppes, bossen en moerassen bereikten zo moeiteloos de Hortus Botanicus. Het plantkundig en geologisch wetenschappelijk onderzoek staat in Amsterdam dus sedert circa vier eeuwen op het hoogste pan. De Hortus is daarom ook een academische plantentuin.

Tabak, koffie en rubber waren in het verleden zeer begeerde plantensoorten die door de landen van oorsprong nadrukkelijk beschermd werden tegen export van de zaden en landbouwkundige kennis. Nederland maakte zich zaden en kennis op eigen en zette grote plantages in Suriname en voormalig Nederlands-Indië op. 

In de Hortus Botanicus kregen de deelnemers een fijne rondleiding door de Palmenkas, langs Bamboeperkjes. In de tropisch warme vlinderkas vlogen de vlinders rond de hoofdjes van de bezoekers. Fladderend van bloem naar bloem en van plant naar plant brengen zij een sprankelend vrolijke levensboodschap tot uitdrukking in een schier eindeloze kleuren variatie.|

Als een botanische tuin is de Hortus Botanicus Amsterdam die je anders verlaat dan je bent binnengekomen. Bezoekers ervaren de plantentuin ieder op eigen wijze. De schoonheid van de tentoongestelde levende flora heeft een wereldwijde uitstraling als expertise centrum. De botanische tuin biedt een eeuwen oud cultureel en een wonder fijne harmonieuze plek.

De veelzijdige historie van de plantentuin met haar eeuwenoude, kolossale bomen vormt een ideaal platform voor dialoog over ecologische thema’s, en de onmisbare rol die planten op deze aarde innemen. Men kan zich in de Hortus Botanicus Amsterdam verwonderen over Gods schepping.

Iedere bezoeker, jong of oud, kan veel leren over het plantenleven in alle delen van de wereld. De diversiteit en de schoonheid van de plantenwereld is eindeloos. De kernwaarden van de Hortus Botanicus Amsterdam zijn – harmonie, schoonheid en inspiratie -  waarden die door de Assadaaka Community liefdevol ondersteund en uitgedragen worden.

Het twee uur durende bezoek aan de academische plantentuin werd zeer plezierig afgesloten in de Orangerie. In de Orangerie werd op eigen kosten een kopje koffie en thee genoten met een heerlijk appelgebakje, in ongedwongen en plezierige sfeer. Een heerlijk zondags uitstapje!

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken