homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘Algehele vaccinatie Mexicaanse griep niet nodig’

Niet heel Nederland krijgt een prik tegen de Mexicaanse griep. Alleen een aantal risicogroepen wordt ingeënt. Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid maandag besloten op advies van de Gezondheidsraad. Het gaat om in totaal vijf tot zes miljoen mensen die wel worden ingeënt. Het is dezelfde groep die altijd al de jaarlijkse griepprik krijgt aangeboden.

Dat zijn naast 60-plussers mensen die door bijvoorbeeld een longaandoening meer risico lopen.

Zwangere vrouwen worden alleen ingeënt als ze tot een medische risicogroep behoren, behalve in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De Gezondheidsraad kiest er niet voor alle zwangere vrouwen te laten vaccineren omdat er over de bijwerkingen nog te weinig bekend is.

Gezondheidszorg
Ook moet personeel in de gezondheidszorg gevaccineerd worden als die werken met mensen die tot de risicogroepen behoren. Zo moet voorkomen worden dat zij zelf het virus onder patiënten verspreiden.

Verder komt er een prik voor gezinsleden en mantelzorgers van mensen die erg ziek kunnen worden door of mogelijk zelfs zouden kunnen sterven aan de griep.

Klink heeft binnenkort de beschikking over 34 miljoen vaccins. Daar kunnen in principe alle Nederlanders twee keer mee worden ingeënt.

Voorraad
Ook al is dat nu niet nodig, de minister houdt uiteindelijk wel alle vaccins op voorraad. Hij verkoopt ze niet door aan landen die minder hebben ingeslagen.

In een reactie op het advies reageert de ouderenbond ANBO verbaasd op de vaccinatie. ‘‘Eerder leken senioren niet als eersten aan de beurt te komen, omdat zij al een soort afweer hebben tegen deze griep.

Mogelijk zijn zij eerder in aanraking geweest met een vergelijkbaar virus’‘, aldus de ouderenbond. Die verwacht wel dat senioren er massaal gebruik van gaan maken.

LHV
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij met de keuze van de Gezondheidsraad om huisartsen en hun medewerkers als eerste te vaccineren. ‘‘Zorgpersoneel dat patiënten met griep moet verzorgen, dient zelf niet ziek te worden’‘, aldus een woordvoerder van de LHV maandag.

De politievakbond ACP betreurt daarentegen dat agenten niet bij de eerste groep horen. ‘‘We moeten voorkomen dat veel agenten uitvallen, omdat anders de veiligheid in het geding komt’‘, reageert ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp.

De Gezondheidsraad komt volgende maand nog met een vervolgadvies over de vaccinatie. Dan kunnen nog meer groepen voor inenting in aanmerking komen.
bron: nu.nlNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken