homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ACCEPTEREN VAN EEN REGRESSIEVE GEZONDHEID

cf29THEMA-LUNCH – ACCEPTEREN VAN EEN REGRESSIEVE GEZONDHEID

Op zondag 02 januari 2022 organiseerde de Assadaaka Community een Thema-Lunch onder de titel: accepteren van regressieve gezondheid. Aan tafel deed Emma haar verhaal. Het maakte diepe indruk op de deelnemers aan de workshop.
Emma is een jonge moeder. Haar gezondheid gaat iedere dag verder achteruit

. “Ik wordt een kasplantje, ik ben heel erg bang dat ik écht ga vegeteren.” De hersencapaciteit van Emma wordt aangetast door een neurologische aandoening. “Iedere dag ga ik verder achteruit, het is om GEK VAN TE WORDEN!”

Mijn ziekte is slopend. Mijn arts doet onderzoek naar een giftig eiwit in mijn hersenen. “De dokter spreekt over een zeldzame neurologische aandoening. Het gaat om een soort van mutatie in mijn DNA. Die is van grote invloed op mijn fysieke gezondheid. Mijn geest en mijn lichaam gaan heel erg snel achteruit. Soms spat ik tegen het plafond, dan kan ik het emotioneel niet meer aan.”
“Sommige mensen in mijn omgeving noemen me een echte WAPPIE, een GEKKIE die helemaal niet meer serieus genomen wordt. Die totaal niet meer gezien wordt.”
“Door mijn excentrieke reacties op prikkels, krijg ik op sociale media veel haatreacties. Mensen verzinnen roddels en verspreiden foute informatie. Dat doet echt heel erg veel pijn. Ik heb een overmatige behoefte aan menselijke aandacht. Aan warmte van mensen die ik als vriend of vriendin willen zijn, maar die meestal helemaal niet met mij om willen gaan. Dat negeren is om GEK VAN TE WORDEN!”

“Met mijn neurologische aandoening moet ik eigenlijk regelmatig naar het ziekenhuis voor diepgaand onderzoek. Maar het gaat allemaal veel langzamer dan ik wil. Ik heb echt helemaal geen geduld. CORONA vertraagt alles in het ziekenhuis. Ik wordt daar echt heel erg zenuwachtig van. Ik kan er niet meer van slapen. Met mijn ingrijpende neurologische ziekte verslechtert de kwaliteit van mijn leven heel erg hard.”

“Door mijn hersenziekte ben ik vaak héél erg BANG. Soms heb ik last van evenwichtsstoornissen, dan ben ik totaal uit balans. En verschrikkelijk emotioneel. Zo erg dat ik het wel kan uit gillen. Ik kan mij nooit ontspannen. Zelfs een heel moeilijke wandeling in het park kan ik eigenlijk helemaal niet aan. Ik wordt er radeloos van, boos en bang tegelijk.”
“Ik wil graag dingen samen doen, afspreken met mijn vriendinnen. Maar dat kan door mijn zeldzame neurologische aandoening eigenlijk helemaal niet meer. Mijn vriendinnen schamen zich dood voor mij. Zij zijn bang dat ik in het openbaar ga schreeuwen, vloeken of schelden. Dat is al een aantal keren gebeurd. Mijn vriendinnen zijn doodsbang voor mij. Dat doet mij heel erg veel pijn. Ik voel mij vaak verschrikkelijk eenzaam door mijn ziekte!”
“De neurologische ziekte tast mijn spier-coördinatie aan. Daarom loop ik met een rollator. Eigenlijk kruip ik voort met dat ding. Het voelt alsof ik bezopen ben. Het lijkt net of ik onder de drugs sta, aan de buitenkant kunnen de mensen niet zien wat ik heb. Ik ben bang en erg onzeker.”
“Ik kan niet accepteren dat ik straks moet vegeteren. Ik wil geen kasplantje worden! Helemaal afhankelijk van de zorg door vreemden. Ik ben zo vreselijk bang. Ik SCHAAM me DOOD. Vooral voor mijn dochter.”

“Wekenlang kon ik niet slapen. Ik kon geen oog meer dichtdoen toen ik hoorde welke neurologische ziekte ik heb. Ik werd intens verdrietig. En ik wordt steeds verdrietiger. Ik ben al een paar keer helemaal depressief geweest. Het is heel erg om een KASPLANTJE te worden. Geen hoop voor de toekomst te hebben!”

Het accepteren van een regressieve gezondheid is een complexe aangelegenheid die gepaard kan gaan met veel heftige en wisselende emoties. Met zeer negatieve gevoelens en een negatief zelfbeeld. Een professionele, persoonlijke begeleiding door een eerstelijns geestelijk verzorger kan verhelderend werken. Kan de acceptatie van een regressieve gezondheid veraangenamen. Wellicht de pijn verzachten.
Heeft u behoefte aan een gesprek met de geestelijk verzorger? Maak dan een afspraak met de geestelijk verzorger van de Assadaaka Community via .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Door:
Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka en
Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger Assadaaka

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken