homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

4 mei herdenking met een toespraak van Ahmed El Mesri van Assadaaka Community

zsTijdens de dodenherdenking op zaterdag 4 mei heeft Ahmed El Mesri van Assadaaka Community de volgende toespraak gegeven op het Ceramplein:

Beste, lieve aanwezigen,

Vandaag zijn wij samen gekomen om te herdenken. Te her-denken en te over-denken. Om samen stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog en de vele slachtoffers die deze oorlog heeft gemaakt. De Amsterdamse straten en pleinen werden destijds steeds stiller. De klassen steeds leger. Ook in Amsterdam Oost, in deze buurt, werden velen weggevoerd om nooit meer terug te komen.

‘Waarom wij? zullen de Joodse bewoners zich hebben afgevraagd. Waarom wij…? De Joodse bewoners, en ook zigeuners en andere groepen die de nazi’s als minderwaardig beschouwden. Deze groepen werden het slachtoffer van een haatcampagne met de meest vreselijke gevolgen. Mensen werden om niets veroordeeld en vervolgd. Alleen om wie zij waren.

Laten wij nooit vergeten dat deze haatcampagne begon met veroordelen en vernederen. Groepen mensen kregen de schuld van alles wat mis ging in de maatschappij, van armoede en ongelijkheid. Stapje voor stapje werden groepen mensen steeds openlijker tot ongewenst verklaard. De onderbuikgevoelens in de samenleving werden politiek versterkt voor eigen gewin. Laten we nooit vergeten dat het begon met veroordelen en vernederen.

Als wij twee minuten stil zijn herdenken wij de vele mensen die het slachtoffer werden van deze vreselijke oorlog, van deze haatcampagne. Dit mag nooit meer gebeuren. En laten wij iedere dag van het jaar waakzaam blijven, wanneer groepen mensen worden veroordeeld en vernederd. Laten wij samen sterk zijn en voor elkaar opkomen. Want samen zijn wij deze samenleving, en samen zijn wij verantwoordelijk voor vrede en vrijheid, voor iedereen.

Dank u wel

Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | Tel: 0647440672 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) | W. http://www.assadaaka.nl

zb

br

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken